vineri, 24 iulie 2009

The Beatles - Sgt. Pepper`s Lonely Heart Club Band (1967)

Casa de discuri: Parlophone
Producator: George Martin
Director artistic: Peter Blake
Tara de origine: Marea Britanie
Durata: 39:50
In 1967, fanii Beatles care fusesera alaturi de grupul preferat in procesul cautarii de sine vizibil in Rubber Soul si Revolver aveau sa fie rasplatiti cu o superfantezie muzicala. Sgt. Pepper... a petrecut 15 saptamani in fruntea clasamentului Billboard si se afla inca in Top Five cand Magical Mystery Tour a cucerit publicul , sase luni mai tarziu.

De ce? Pentru ca spiritul sau revolutionar se insotea cu melodii scanteietoare. De la insufletita piesa din deschidere a lui McCartney (pe care Hendrix o canta live la 2 zile dupa lansarea ei), trecand prin caleidoscopica "Lucy In The Sky With Diamonds", compusa de Lennon, si pana la exceptionala "A Day In Life" (la care cei doi au colaborat), fiecare compozitie este antologica.

In ciuda omiterii lui "Strawberry Fields Forever" - hitul usor dulceag care a facut trecerea de la Revover la Sgt. Pepper... - albumul are destule elemente psihedelice: filosofie orientala ("Whitin You Whitout You"} si aluzii la droguri (desi Lennon a negat conotatiile lui "Lucy", Lennon admitea ca "Fixing A Hole trimitea la LSD).

Statutul de opera clasica pop-art al albumului a fost asigurat de cea mai faimoasa coperta din istoria muzicii. Artistul Peter Blake a conceput-o initial ca pe capacul unei cutii cu bunatati, dar apoi a ingramadit pe ea o multime de chipuri taiate din ziare (cateva celebritati - Isus, Hitler si Gadhi - n-au mai ajuns in varianta finala).

Impactul albumului a fost fara precedent. Postul national de radio al S.U.A. l-a difuzat zile la rand; criticul Kenneth Tynan de la "Times" l-a numit "un moment decisiv in istoria civilizatiei occidentale". Dupa ce aceste exagerari s-au consumat, ceea ce ramane si azi este un album pop perfect, care imbina intr-un mod nemuritor ambitia creatorilor lui si muzicalitatea.

Lista pieselor

01. Sgt. Pepper`s Lonely Heart Club Band 2:02
02. With A Little Help From My Friends 2:44
03. Lucy In The Sky With Diamonds 3:29
04. Getting Better 2:48
05. Fixing A Hole 2:36
06. She`s Leaving Home 3:35
07. Being For The Benefit Of Mr. Kite 2:37
08. Within Or Without You 5:06
09. When I`m Sixty Four 2:37
10. Lovely Rita 2:42
11. Good Morning, Good Morning 2:42
12. Sgt. Pepper`s Lonely Heart Club Band (Reprise) 1:19
13. A Day In The Life 5:33