vineri, 30 aprilie 2010

MOBY GRAPE - Moby Grape (1967)

Casa de discuri: Columbia
Producator: David Rubinson
Director artistic: nementionat
Tara de origine: SUA
Durata: 33:11


Aroganta companiei producatoare, capcanele rock`n`roll-ului si pur si simplu ghinionul au facut ca steaua formatiei Moby Grape sa se inalte si sa coboare in acelasi an. Dar albumul lor de debut a fost exploziv.

Fostul membru al trupei Jefferson Airplane, Skip Spence (melodia sa "My Best Friend" apare pe Surrealistic Pillows), si fopstul impresar al trupei Matthew Katz au adunat un nou grup de muzicieni in jurul originalului geniu care era Spence. Cei patru pe care i-au ales (chitaristii Jerry Miller si Peter Lewis, tobosarul Don Stevenson, si basistul Bob Mosley) erau cu totii compozitori inzestrati si inspirati creatori de armonii vocale, asa incat, captivantul album pe care l-au scos impreuna pentru (11.000 de dolari) a facut furori in San Francisco.

Pareau porniti sa devina staruri de prim rang in America. Prima melodie, "Hey Grandma", debordeaza de efervescente armonii vocale si tipete de chitara. In energica "Fall On You" ascultam vocea tunatoare a lui Lewis, un solo fluid de chitara si niste tobe neobosite. De la sunetul acustic dulce, spaniol, al lui "8.05" la sentimentalul "Come In The Morning" si la stpefiantul "Omaha" al lui Spence, toate compozitiile sunt viguroase, hotarate si expansive. Cum de au putut sa nu aibe succes?

Ei bine, pentru inceput Columbia a lansat cinci dintre ele, simultan, pe discuri single, anihilandu-le din start orice sansa de a se ridica in clasamente. Apoi, trei dintre membri grupului au fost arestati pentru detinere de marijuana si l;egaturi cu minore. Iar in fotografia de pe coperta Stevenson facea clar catre camera un gest obscen (Columbia s-a prins apoi si degetul cu pricina a fost indreptat). Dar sa uitam de toate astea. Albumul este una din cele mai frumoase creatii ale verii din San Francisco.