joi, 21 ianuarie 2010

CAPTAIN BEEFHEART AND HIS MAGIC BAND

Casa de discuri: Buddah
Producator: Bob Krasnow - Richard Perry
Director artistic: Tom Wilkes
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 35:40

" Nu sunt un star rock. Sunt un tip delicat. Nu sunt un om dur." Captain Beefheart, 1971


Dupa o colaborare cu firma A&M, Beefheart a semnat un contract cu casa de discuri Buddah a lui Bob Krasnow, luand cu el toate cantecele "negative" pe care coproprietarul lui A&M, Jerry Moss, refuzase sa i le puna pe disc.

Poate ca porivirea directa pe care capitanul si echipajul sau ne-o arunca de pe coperta albumului nu mai pare azi atat de socanta, dar in 1965 si 1966, cand muzica R&B britanica era la moda in lumea underground americana, iar The Beatles si sonoritatile Motown dominau emisiunile radio, Safe As Milk a fost ultimul racnet al modei.

In mod cu totul neasteptat, combinatia dintre stilul simplu pop de productie al lui Krasnow si Perry si formidabila viziune artistica a inimitabilului Beefheart a fost exploziva. Capitanul tinea totusi si la succesul comercial, asa ca i-a angajat pe basistul si compozitorul profesionist Herb Bermann sa slefuiasca unele piese si pe Ry Cooder, pe atunci membru al formatiei The Rising Sons, sa faca aranjamente orchestrale si sa cante la vestita sa ghitara slide. Vibrafonistul de jazz Milt Jackson si viitorii fondatori ai formatiei Magic Band, Alex St. Clair si John French, incheie sirul muzicienilor esentiali responsabili pentru aceasta combinatie de Delta blues, jazz, muzica psihedelica, R&B si folk-rock traditional de la mijlocul anilor 1960.

Albumul e plin de surprize, de la aerul de uimire copilareasca din "Yellow Brick Road" la dispretuitorul "Dropout Boogie". "I`m Glad" este soul pur, "Autumn`s Child", o ambitioasa simfonie LSD, iar "Electricity", o clasica si sincopata experienta cu thereminul. Si, peste tot, vocea uzata, languroasa a lui Beefheart - un Howlin` Wolf remaniind poezia suprarealista...

Albumul este un hibrid echilibrat, bun chiar de difuzat la radio, care prefigureaza intr-o masura viitorul pas al grupului - Trout Mask Replika.

Lista pieselor

01. Sure`Nuff `N Yes, I Do 2:10
02. Zig Zag Wanderer 2:35
03. Call On Me 3:10
04. Dropout Booggie 2:20
05. I`m Glad 3:22
06. Electricity 3:00
07. Yellow Brick Road 2:50
08. Abba Zaba 3:35
09. Plastic Factory 3:00
10. Where There`s A Woman 2:05
11. Grown So Ugly 2:21
12. Autumn`s Child 4:35

marți, 19 ianuarie 2010

BUFFALO SPRINGFIELD - Buffalo Springfield Again

Casa de discuri: Atco
Producator: Buffalo Springfield/Jack Nietzsche
Director artistic: Loring Eutemey
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 33:10


" Cred ca suntem una dintre cele mai enigmatice si mai populare trupe americane" Richie Furay, 1997

Buffalo Springfield (numele a fost luat de la un buldozer care repara o strda in Los Angeles) continea pur si simplu prea multi cantareti-compozitori pentru a supravietui. Trupa a devenit faimoasa gratie unui single ajuns in 1967 in Top Ten, "For What It`s Worth", un soi de instantaneu, discret si excelent compus de Stephen Stills, al vremurilor acelora agitate. Dar deja in momentul in care acest al doilea LP aparea, Stills si Young se aflau intr-o competitie acerba pentru timp si spatiu, care il marginalizase pe mai putin bataiosul Furay.

Springfield devenise nu atat un grup, cat o colectie de individualitati, care isi vedea fiecare de cantecele sale - mai putin in cazul lui "Good Time Boy" scris de Furay pentru a fi cantat de tobosarul Dewey Martin. Cateva dintre piesele de pe album vestesc viitoarele directii creatoare pe care le vor urma membri trupei: "Expecting To Fly" si "Broken Arrow" sunt peisaje sonore, ambitios orchestrate de Young si Jack Nietzsche, care ulterior aveau sa colaboreze la cateva albume solo ale cantaretului, inclusiv Harvest. Pe de alta parte, "Everydays", remarcabilul "Blue Bird" si indeosebi "Rock and Roll Woman sunt tipice pentru stilul de mai taraziu al lui Stills - o voce rasunatoare pe fondul unui amestec de chiatare acustice limpezi, luminoase si de chitare electrice dure. Combinatia dintre folk-rock-ul cu nuante country al lui Springfield si sonoritatile hard-rock se va dovedi o influenta majora asupra generatiei urmatoare de grupuri rock de pe coasta de vest, cel mai vizibil in cazul trupei The Eagles.

Pe coperta albumului gasim o lista cu cei carora Springfield le datoreaza recunostinta, "prieteni, dusmani si oameni pe care nu-i cunoastem, de la Adam incoace". In capul listei se afla Hank B. Marvin, chitaristul principal al formatiei britanice de rock instrumental The Shadows.


Lista pieselor

01. Mister Soul 2:35
02. A Child`s Claim To Fame 2:09
03. Everydays 2:38
04. Expecting To Fly 3:39
05. Blue Bird 4:28
06. Hung Upside Down 3:24
07. Sad memory 3:00
08. Good Time Boy 2:11
09. Rock And Roll Woman 2:44
10. Broken Arrow 6:13