marți, 19 ianuarie 2010

BUFFALO SPRINGFIELD - Buffalo Springfield Again

Casa de discuri: Atco
Producator: Buffalo Springfield/Jack Nietzsche
Director artistic: Loring Eutemey
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 33:10


" Cred ca suntem una dintre cele mai enigmatice si mai populare trupe americane" Richie Furay, 1997

Buffalo Springfield (numele a fost luat de la un buldozer care repara o strda in Los Angeles) continea pur si simplu prea multi cantareti-compozitori pentru a supravietui. Trupa a devenit faimoasa gratie unui single ajuns in 1967 in Top Ten, "For What It`s Worth", un soi de instantaneu, discret si excelent compus de Stephen Stills, al vremurilor acelora agitate. Dar deja in momentul in care acest al doilea LP aparea, Stills si Young se aflau intr-o competitie acerba pentru timp si spatiu, care il marginalizase pe mai putin bataiosul Furay.

Springfield devenise nu atat un grup, cat o colectie de individualitati, care isi vedea fiecare de cantecele sale - mai putin in cazul lui "Good Time Boy" scris de Furay pentru a fi cantat de tobosarul Dewey Martin. Cateva dintre piesele de pe album vestesc viitoarele directii creatoare pe care le vor urma membri trupei: "Expecting To Fly" si "Broken Arrow" sunt peisaje sonore, ambitios orchestrate de Young si Jack Nietzsche, care ulterior aveau sa colaboreze la cateva albume solo ale cantaretului, inclusiv Harvest. Pe de alta parte, "Everydays", remarcabilul "Blue Bird" si indeosebi "Rock and Roll Woman sunt tipice pentru stilul de mai taraziu al lui Stills - o voce rasunatoare pe fondul unui amestec de chiatare acustice limpezi, luminoase si de chitare electrice dure. Combinatia dintre folk-rock-ul cu nuante country al lui Springfield si sonoritatile hard-rock se va dovedi o influenta majora asupra generatiei urmatoare de grupuri rock de pe coasta de vest, cel mai vizibil in cazul trupei The Eagles.

Pe coperta albumului gasim o lista cu cei carora Springfield le datoreaza recunostinta, "prieteni, dusmani si oameni pe care nu-i cunoastem, de la Adam incoace". In capul listei se afla Hank B. Marvin, chitaristul principal al formatiei britanice de rock instrumental The Shadows.


Lista pieselor

01. Mister Soul 2:35
02. A Child`s Claim To Fame 2:09
03. Everydays 2:38
04. Expecting To Fly 3:39
05. Blue Bird 4:28
06. Hung Upside Down 3:24
07. Sad memory 3:00
08. Good Time Boy 2:11
09. Rock And Roll Woman 2:44
10. Broken Arrow 6:13

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu