miercuri, 28 octombrie 2009

Country Joe And The Fish - Electric Music For The Mind And Body (1967)

Casa de discuri: Vanguard
Producator: Samuel Charters
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 44:03


"Muzica era pe atunci de alt calibru" Barry "The Fish" Melton, 2004


Activist de stanga inainte si dupa un interludiu in marina, Joe McDonald a ajuns in San Francisco abia in timpul studentiei, dar a fost atras imediat de lumea muzicii folk si In Instant Action Jung Band ( sau Country Joe And The Fish , cum s-a numit trupa pe disc - denumire ce-i evoca pe Stalin, cunoscut in S.U.A. in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial drept "Country Joe", si pe Mao, cel care spusese dspre revolutionri ca sunt "precum niste pesti in marea poporului"). Abia in 1966 formatia a inceput sa renunte la instrumentele folk in favoarea chitarelor electrice si un disc EP, cel de-al doilea al lor, le-a adus suficient succes pentru a-i convinge pe cei de la firma de muzic folk si clasica Vanguard din New York sa le ofere un contract.

La vremea respectiva, San Francisco era o pepiniera de studenti radicalizati politic si mari consumatori de LSD. Muzica psihedelica era inca abia la inceput, putine trupe realizau ce posibilitati avea sa aduca anul 1967. Albumul trupei Country Joe And The Fish a fost o avanpremiera a tot ce urma sa se inatample in cei doi ani de dupa aceea - chiar daca firma producatoare a insistat ca melodia lor cea mai populara din concerte, "I Feel Like i`m Fixing To Die Rag", sa lipseasca de pe disc.

Presarata cu aluzii si descrieri de experiente cu stupefiante, Electric music este unul din cele mai coerente artefacte ale asa-numitei "veri a dragostei" din 1967 si a generatiei hippie. Chitarele sunt pe rand linistitoare si incitante; versurile contin ironii muscatoare la adresa presedintelui Lyndon Johnson ("Superbird") si relatari nedisimulate ale sedintelor de LSD ("Bass Strings"); muzica e cand blues, cand folk, cand rock, pentru toate gusturile. Si, in urma ei, starea de spirit a natiei, tineretul si muzica lui incepeau sa se schimbe. Ceea ce nu-i putin lucru.

Lista pieselor

01. Flying High 2:41
02. Not So Sweet Martha Lorraine 4:24
03. Death Sound Blues 4:26
04. Porpoise Mouth 2:51
05. Section 43 7:26
06. Superbird 2:07
07. Sad And lonely Times 2:26
08. Love 2:24
09. Bass Strings 5:03
10. The Masked Marauder 3:12
11. Grace 7:03