sâmbătă, 8 mai 2010

LOVE - DA CAPO (1967)

Casa de discuri: Elektra
Producator: Paul Rothchild
Director artistic: William S. Harvey
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 33:11Cand fondatorul casei de discuri Elektra, Jac Holzman, a mers pentru a asculta concertul formatiei LOVE, a ajuns acolo suficient de devreme pentru a prinde ceva si din recitalul trupei din deschidere, The Doors. Acesta este evenimentul care a pecetluit probabil destinul grupului Love ca formatie agreata de un grup restrans de fani, mai degraba decat general populara, desi, 40 de ani mai tarziu, liderul ei, Arthur Lee, se afla la apogeul popularitatii si sustine turnee mai dese decat a facut vreodata Love.


Acesta era al doilea album al trupei, si faptul ca fata B a discului a fost dedicata in intregime unei singure compozitii a fost privit drept temerar la vremea respectiva. "Revelation", care s-a numit initial, se pare, "John Lee Hooker", dureaza putin mai mult decat toate celelalte la un loc si, sincer, merita ascultata numai odata.

Dar primele sase piese, care alcatuiesc o suita perfecta, sunt mai mult decat suficiente pentru a compensa. Remarcabile sunt extraordinara "Stephanie Knows Who", cu ritmul sau variabil, "Orange Skies" a regretatului Brian McLean (candva hamal al trupei "The Byrds", aici insa dovedind un temperament de showman) si coplesitoarea "Seven And Seven Is", a carei inregistrare s-a incheiat dupa mai bine de 50 de reluari - pentru ca partea de percutie era atat de solicitanta, incat Lee si "Snoopy" Pfisterer au trebuit s-a abordeze pe rand - si a devenit un single de mare succes in America. Este urmat de lina introducere de chitara a piesei "The Castle", care urma sa devina peste ani genericul unei emisiuni TV de calatorii.

Contrastul dintre frumusetea sofisticata a primei jumatati si excesele din "Revelation" face din Da Capo unul dintre cele mai schizofrenice albume aparute vreodata.