marți, 7 iulie 2009

MICHAEL JOSEPH JACKSON
29 AUG.1958
- 25 IUNIE 2009

Michael Jackson - Bad

Casa de discuri: Epic
Producator: Quincy Jones
Director artistic: Nancy Donald/Tony Lane
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 48:10"Niciodata nu sunt multumit de nimic. Sunt un perfectionist. E o particica din mine" Michael Jackson, 1993


A incerca sa continui dupa aparitia oricarui album de succes este o intreprindere curajoasa. Dar nici un artist nu s-a mai confruntat cu asteptari atat de mari ca acelea cu care s-a confruntat Michael Jackson la intrarea in studio pentru a depasi recordul celui mai vandut album al tuturor timpurilor, Thriller

Datorita lui Jackson si producatorului Quincy Jones, efortul care a rezultat nu a sunat ca Thriller II. Continuarea Bad a fost mai ampla, mai directa si "mai rea" decat Thriller in toate privintele. Acestea fiind spuse, copilul vioi care ne-a incantat in Jackson 5 si s-a strecurat in inimile noastre cu Off The Wall din 1979 poate fi inca gasit in Thriller, dar, la vremea la care Bad a intrat in magazine, titlul de maret "rege al pop-ului" pusese deja definitiv in umbra aceasta fateta. Jackson era acum pe cale de a deveni o vedeta excentrica, iubitoare de cimpanzei.

Albumul incepe in forta intr-o maniera electrizanta de dans cu cantece care se claseaza printre cele mai bune ale lui Jackson - melodia-imn ce da titlul discului pereche cu piesa vesela si sexy "The Way You Make Me Feel". "Dirty Diana" este o melodie vulgara, dar energica, intampinand-ul pe rivalul Prince cu o replica directa. Tulburatorul "Smooth Criminal" este o ciudatenie autentica servita cu pompa si energie excesiva. Dar Jackson a sunat rareori mai credibil decat in splendida balada "I Just Can`t Stop Loving You", in timp ce melodia de incheiere "Leave Me Alone" ofera o privire iscoditoare sub fatada megastarului de succes - si o expresie a unei rugaminti pe care lumea o va auzi repetata de multe ori.

Albumul nu a fost un Thriller la box office. Totusi a vindut patru milioane de exemplare pana la sfarsitul anului lansarii, ceea ce a fost suficient de bine pentru ceva ce se numeste Bad.

Lista pieselor

01. Bad 4:06
02. The Way You Make Me Feel 4:59
03. Speed Demon 4:01
04. Liberian Girl 3:53
05. Just Good Friends 4:05
06. Another Part Of Me 3:53
07. Man In The Mirror 5:18
08. I Just Can`t Stop loving You 4:10
09. Dirty Diana 4:52
10. Smooth Criminal 4:16
11. Leave Me Alone 4:37

luni, 6 iulie 2009

Michael Jackson - Thriller

Casa de discuri: Epic
Producator: Quincy Jones
Director artistic: Dick Simmerman
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 42:15" Simt ca am fost ales ca un instrument care sa ofere muzica si dragoste, si armonie lumii." Michael Jackson (1993)


Thriller este inconjurat de un nor de statistici - cel mai mare album din istorie, s-a vandut in mai mult de 40 de milioane de exemplare de la lansare (un milion de exemplare pe luna in prima jumatate a anului 1983); din cele 9 piese, sapte au fost hituri ca single.

Nu este la inaltimea lui Off The Wall ingeneral, dar unele dintre fuziunile meticuloase de pop, rock si R&B reusesc chiar sa imbunatateasca formatul creat de acesta. Ignorati ridicola piesa ce da titlul discului - un cantec care stoarce viata din album la sfarsitul primei sale fete - si concentrati-va pe capodoperele indiscutabile. Piesa funk din deschidere "Wanna Be Startin` Something" are acelasi rol ca "Don`t Stop Till You Get Enough" de pe Off The Wall - un cadru minimal pentru sughiturile hiperkinetice ale lui Jacko. Mai imprumuta destul de mult din "Soul Makossa" al lui Manu Dibango (avocatii lui Jacko au ajuns la o intelegere destul de costisitoare pentru a evita un proces).

In alte parti veti experimenta funk-rock-ul vanturat al lui "Beat It" (solo-ul de chitara al lui Eddie Van Halen a fost decupat din 50 de inregistrari diferite); in timp ce "Human Nature" este o balada digitala atat de frumoasa ca Miles Davis avea sa o cante si el.

Dar piesa de cotitura a starului a fost "Billy Jean" (compusa chiar de Jackson insusi n.n.), unde o muzica de bas inspaimantatoare, electronica, iti intra sub piele, in timp ce versurile dubioase iti cer mai degraba sa fii de partea paranoicului superstar milionar decat de a saracei mame singure. Ca si Restul Thriller-ului, este un pop instrumentat de masini care a fost mestesugit scrupulos timp de luni de zile de oamenii din studio, dar nu exista nici o nota nelalocul ei.

Stilul de viata ostentativ al lui Jacko nu trebuie sa ne deturneze atentia de la stralucirea acestui album.

Lista pieselor

01. Wanna Be Startin` Something 6:02
02. Baby Be Mine 4:20
03. The Girl Is Mine 3:42
04. Thriller 5:57
05. Beat It 4:12
06. Billie Jean 4:57
07. Human Nature 4:05
08. P.Y.T. (Pretty Young Thing) 3:58
09. The Lady In My Life 4:57

duminică, 5 iulie 2009

Michael Jackson - Off The Wall (1979)

Casa de discuri: Epic
Producator: Michael Jackson/Quincy Jones
Director artistic: Steve Harvey/Mike Salisbury
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 45:45

"Toata viata mi-am dorit sa vad un artist ca Michael practicandu-si arta fara nici un fel de limitari.." Quincy Jones, 1979


Spre deosebire de Stevie Wonder, care a trecut parca dintr-o data de la statutul de copil-minune la cel de star adult, Michael Jackson a avut o adolescenta muzicala complicata. In 1979 inca nu avusese nici un hit solo in cei (deja!) sapte ani de cariera, asa ca tanarul in varsta de 19 ani isi cauta cu disperare un nou mentor muzical.

In 1977, in timp ce repeta pentru muzicalul The Wiz, Jackson l-a intrebat timid pe Quincy Jones - o adevarata capacitate a jazz-ului si funk-ului - daca nu i-ar putea recomanda un producator. Jones s-a oferit voluntar; in acea perioada alcatuia o trupa de studio in jurul unora dintre colaboratorii sai - Rufus si The Brothers Johnson -, alaturi de alti muzicieni, la care apela doar in anumite situatii, cum era cazul lui Greg Philanganes, care canta la clape in trupa de acompaniament a lui Stevie Wonder, Wonderlove. Impreuna au creat un amestec complex de ritmuri disco extrem de precise, funk de inalta clasa, balade sensibile si acorduri pop, ce au reinventat vocabularul sonor al R&B-ului.

La toate acestea se adauga si cativa compozitori de inalta clasa: Paul McCartney, Stevie Wonder, Carole Bayer-Sager si guru muzicii soul britanice, Rod Temperton. Piesa principala a albumului e frenetica "Don`t Stop Til You Get Enough". Strigatele in falsetto ale lui Jackson si scheunaturile jucause se imbina perfect cu linia melodica a piesei, punctand aranjamentul muzical suficient cat sa ii sublinieze calitatea. Si celelalte piese urmeaza aceeasi linie, pana si melodii banale, de un sentimentalism ieftin, precum "She`s Out Of My Life", fiind atat de simple si lipsite de afectare incat la sfarsitul cantecului iti dai seama ca plangi laolalta cu Michael.

Albumul s-a vandut in 12 milioane de exemplare, iar "revizia generala" petrecuta sub indrumarea lui Quincy Jones a stabilit un precedent pentru alti artisti care cautau sa scape din sablonul trupelor de adolescenti de ghetou. Nimeni insa nu a putut egala geniul pur al albumului Off The Wall album ce este un fel de "piatra de la Rosetta" pentru tot ce a insemnat R&B de atunci incoace.

Lista pieselor

01. Don`t Stop Till You Get Enough 6:05
02. Rock With You 3:401
03. Working Day And Night 5:14
04. Get On The Floor 4:39
05. Off The Wall 4:06
06. Girlfriend 3:05
07. She`s Out Of My Life 3:38
08. I Can`t Help It 6:06
09. It`s The Falling In Love 3:48
10. Burn This Disco Out 5:24