duminică, 5 iulie 2009

Michael Jackson - Off The Wall (1979)

Casa de discuri: Epic
Producator: Michael Jackson/Quincy Jones
Director artistic: Steve Harvey/Mike Salisbury
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 45:45

"Toata viata mi-am dorit sa vad un artist ca Michael practicandu-si arta fara nici un fel de limitari.." Quincy Jones, 1979


Spre deosebire de Stevie Wonder, care a trecut parca dintr-o data de la statutul de copil-minune la cel de star adult, Michael Jackson a avut o adolescenta muzicala complicata. In 1979 inca nu avusese nici un hit solo in cei (deja!) sapte ani de cariera, asa ca tanarul in varsta de 19 ani isi cauta cu disperare un nou mentor muzical.

In 1977, in timp ce repeta pentru muzicalul The Wiz, Jackson l-a intrebat timid pe Quincy Jones - o adevarata capacitate a jazz-ului si funk-ului - daca nu i-ar putea recomanda un producator. Jones s-a oferit voluntar; in acea perioada alcatuia o trupa de studio in jurul unora dintre colaboratorii sai - Rufus si The Brothers Johnson -, alaturi de alti muzicieni, la care apela doar in anumite situatii, cum era cazul lui Greg Philanganes, care canta la clape in trupa de acompaniament a lui Stevie Wonder, Wonderlove. Impreuna au creat un amestec complex de ritmuri disco extrem de precise, funk de inalta clasa, balade sensibile si acorduri pop, ce au reinventat vocabularul sonor al R&B-ului.

La toate acestea se adauga si cativa compozitori de inalta clasa: Paul McCartney, Stevie Wonder, Carole Bayer-Sager si guru muzicii soul britanice, Rod Temperton. Piesa principala a albumului e frenetica "Don`t Stop Til You Get Enough". Strigatele in falsetto ale lui Jackson si scheunaturile jucause se imbina perfect cu linia melodica a piesei, punctand aranjamentul muzical suficient cat sa ii sublinieze calitatea. Si celelalte piese urmeaza aceeasi linie, pana si melodii banale, de un sentimentalism ieftin, precum "She`s Out Of My Life", fiind atat de simple si lipsite de afectare incat la sfarsitul cantecului iti dai seama ca plangi laolalta cu Michael.

Albumul s-a vandut in 12 milioane de exemplare, iar "revizia generala" petrecuta sub indrumarea lui Quincy Jones a stabilit un precedent pentru alti artisti care cautau sa scape din sablonul trupelor de adolescenti de ghetou. Nimeni insa nu a putut egala geniul pur al albumului Off The Wall album ce este un fel de "piatra de la Rosetta" pentru tot ce a insemnat R&B de atunci incoace.

Lista pieselor

01. Don`t Stop Till You Get Enough 6:05
02. Rock With You 3:401
03. Working Day And Night 5:14
04. Get On The Floor 4:39
05. Off The Wall 4:06
06. Girlfriend 3:05
07. She`s Out Of My Life 3:38
08. I Can`t Help It 6:06
09. It`s The Falling In Love 3:48
10. Burn This Disco Out 5:24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu