luni, 6 iulie 2009

Michael Jackson - Thriller

Casa de discuri: Epic
Producator: Quincy Jones
Director artistic: Dick Simmerman
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 42:15" Simt ca am fost ales ca un instrument care sa ofere muzica si dragoste, si armonie lumii." Michael Jackson (1993)


Thriller este inconjurat de un nor de statistici - cel mai mare album din istorie, s-a vandut in mai mult de 40 de milioane de exemplare de la lansare (un milion de exemplare pe luna in prima jumatate a anului 1983); din cele 9 piese, sapte au fost hituri ca single.

Nu este la inaltimea lui Off The Wall ingeneral, dar unele dintre fuziunile meticuloase de pop, rock si R&B reusesc chiar sa imbunatateasca formatul creat de acesta. Ignorati ridicola piesa ce da titlul discului - un cantec care stoarce viata din album la sfarsitul primei sale fete - si concentrati-va pe capodoperele indiscutabile. Piesa funk din deschidere "Wanna Be Startin` Something" are acelasi rol ca "Don`t Stop Till You Get Enough" de pe Off The Wall - un cadru minimal pentru sughiturile hiperkinetice ale lui Jacko. Mai imprumuta destul de mult din "Soul Makossa" al lui Manu Dibango (avocatii lui Jacko au ajuns la o intelegere destul de costisitoare pentru a evita un proces).

In alte parti veti experimenta funk-rock-ul vanturat al lui "Beat It" (solo-ul de chitara al lui Eddie Van Halen a fost decupat din 50 de inregistrari diferite); in timp ce "Human Nature" este o balada digitala atat de frumoasa ca Miles Davis avea sa o cante si el.

Dar piesa de cotitura a starului a fost "Billy Jean" (compusa chiar de Jackson insusi n.n.), unde o muzica de bas inspaimantatoare, electronica, iti intra sub piele, in timp ce versurile dubioase iti cer mai degraba sa fii de partea paranoicului superstar milionar decat de a saracei mame singure. Ca si Restul Thriller-ului, este un pop instrumentat de masini care a fost mestesugit scrupulos timp de luni de zile de oamenii din studio, dar nu exista nici o nota nelalocul ei.

Stilul de viata ostentativ al lui Jacko nu trebuie sa ne deturneze atentia de la stralucirea acestui album.

Lista pieselor

01. Wanna Be Startin` Something 6:02
02. Baby Be Mine 4:20
03. The Girl Is Mine 3:42
04. Thriller 5:57
05. Beat It 4:12
06. Billie Jean 4:57
07. Human Nature 4:05
08. P.Y.T. (Pretty Young Thing) 3:58
09. The Lady In My Life 4:57

Un comentariu:

  1. pacat ca s-a stins...bine ca a lasat in urma lui acest album...probabil unul la fel de bun va mai aparea in 100 de ani :)

    RăspundețiȘtergere