joi, 21 ianuarie 2010

CAPTAIN BEEFHEART AND HIS MAGIC BAND

Casa de discuri: Buddah
Producator: Bob Krasnow - Richard Perry
Director artistic: Tom Wilkes
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 35:40

" Nu sunt un star rock. Sunt un tip delicat. Nu sunt un om dur." Captain Beefheart, 1971


Dupa o colaborare cu firma A&M, Beefheart a semnat un contract cu casa de discuri Buddah a lui Bob Krasnow, luand cu el toate cantecele "negative" pe care coproprietarul lui A&M, Jerry Moss, refuzase sa i le puna pe disc.

Poate ca porivirea directa pe care capitanul si echipajul sau ne-o arunca de pe coperta albumului nu mai pare azi atat de socanta, dar in 1965 si 1966, cand muzica R&B britanica era la moda in lumea underground americana, iar The Beatles si sonoritatile Motown dominau emisiunile radio, Safe As Milk a fost ultimul racnet al modei.

In mod cu totul neasteptat, combinatia dintre stilul simplu pop de productie al lui Krasnow si Perry si formidabila viziune artistica a inimitabilului Beefheart a fost exploziva. Capitanul tinea totusi si la succesul comercial, asa ca i-a angajat pe basistul si compozitorul profesionist Herb Bermann sa slefuiasca unele piese si pe Ry Cooder, pe atunci membru al formatiei The Rising Sons, sa faca aranjamente orchestrale si sa cante la vestita sa ghitara slide. Vibrafonistul de jazz Milt Jackson si viitorii fondatori ai formatiei Magic Band, Alex St. Clair si John French, incheie sirul muzicienilor esentiali responsabili pentru aceasta combinatie de Delta blues, jazz, muzica psihedelica, R&B si folk-rock traditional de la mijlocul anilor 1960.

Albumul e plin de surprize, de la aerul de uimire copilareasca din "Yellow Brick Road" la dispretuitorul "Dropout Boogie". "I`m Glad" este soul pur, "Autumn`s Child", o ambitioasa simfonie LSD, iar "Electricity", o clasica si sincopata experienta cu thereminul. Si, peste tot, vocea uzata, languroasa a lui Beefheart - un Howlin` Wolf remaniind poezia suprarealista...

Albumul este un hibrid echilibrat, bun chiar de difuzat la radio, care prefigureaza intr-o masura viitorul pas al grupului - Trout Mask Replika.

Lista pieselor

01. Sure`Nuff `N Yes, I Do 2:10
02. Zig Zag Wanderer 2:35
03. Call On Me 3:10
04. Dropout Booggie 2:20
05. I`m Glad 3:22
06. Electricity 3:00
07. Yellow Brick Road 2:50
08. Abba Zaba 3:35
09. Plastic Factory 3:00
10. Where There`s A Woman 2:05
11. Grown So Ugly 2:21
12. Autumn`s Child 4:35

Un comentariu:

  1. Hola:
    Estamos en el proceso de creación de un blog de artesanía y nos gustaría mucho que lo viera
    http://alfareriajomar.blogspot.com
    Para alguna pregunta u objección puede enviarlas a jomar.sl@hotmail.com

    RăspundețiȘtergere