marți, 5 mai 2009

BERT JANSCH - BERT JANSCH (1965)

Casa de discuri: Transatlantic
Producator: Bill Leader
Director artistic: Brian Shuel
Tara de origine: Marea Britanie
Durata: 39:25

Bert Jansch, scotian de origine, a aparut pe scena muzicii folk cu combinatia sa proprie de folk, blues si jazz, la inceputul anilor 1960. Albumul sau de debut a fost lansat in aprilie 1965, in ziua in care s-a deschis astazi faimosul club folk Les Cousins din cartierul londonez Soho. Interpretat la chitare imprumutate si inregistrat pe un magnetofon portabil in apartamentul producatorului independent Bill Leader din cartierul londonez Camden Town, albumul a fost vandut pentru modesta suma de 100 de lire (180 de USD, fara drepturi de autor) fondatorului firmei Transatlantic Records, Nat Joseph.

Compozitiile, puse in valoare de chitara fluida, perfect stapanita, a lui Jansch, poarta toate pecetea puternicei lui personalitati - de la prietenoasa piesa din deschidere "Strolling Down The Highway", la intensa "Needle Of Death" evocare a unui prieten mort in urma unei supradoze de heroina; de la meditativa, nelinistitoarea "Running From Home" la demonstratia de forta instrumentala din "Angie", compusa de Davy Graham si reluata mai apoi de Simon and Garfunkel.

Gratie tehnicii interpretative inovatoare si pieselor convingatoare, albumul a facut senzatie si a devenit un moment de referinta in istoria muzicii. Multe dintre cantecele lui Jansch au fost reluate de alti cantareti ai timpului, intre care Donovan, Julie Felix, si Marianne Faithfull, in timp ce chitaristi precum Jimmy Paige, Neil Young, Johnny Marr si Noel Gallagher i-au recunoscut influenta asupra dezvoltarii lor muzicale. Dar faima nu i se datoreaza numai profesionalismului lui Jansch, ci si lirismului sau.

Un comentariu:

  1. "Jansch este pentru chitara acustica ceea ce este Hendrix pentru chitara electrica." Jimmy Page

    RăspundețiȘtergere