joi, 12 martie 2009

2. THE LOUVIN BROTHERS - TRAGIC SONGS OF LIFE (1956)

Casa de dicuri: Capitol
Producator: Ken Nelson
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 35:58Nu e nevoie sa fii nebun, criminal, betiv, singur, irascibil sau nostalgic pentru a putea canta melodii country... Dar toate acestea sigur ajuta. Ira Louvin nu avea chiar toate aceste atribute, dar avea in mod sigur cateva. Duetul format impreuna cu fratele sau Charles in anii 1940s-a incadrat usor in traditia cuplurilor de frati cantareti, precum The Delmore Brothers, si a reprezentat un model pentru The Everly Brothers. Primul lor album ramane pana azi una din pietrele de temelie ale muzicii country. Vocea de bariton a lui Charlie si cea de tenor a lui Ira, inalta si pura, converseaza si se reunescoline de voiosie si de gratie.


Coperta cea mai cunoscuta a albumului il arata pe Charlie si Ira suprapusi peste o silueta blonda nervoasa, tinand in mana o scrisoare botita, in stilul romanelor de dragoste ieftine. Imaginea a ramas si pe reeditarile ulterioare ale albumului si idilizeaza realitatea. De fapt, pentru Ira si Charlie aceste cantece despre tentatie si slabiciune, despre pacat si tragedie erau cat se poate de reale. Nu exista in ele nimic Kitsch sau inselator.

Dar ceea ce le face atat de patrunzatoare este natura autodistructiva alui Ira. Charlie era un tip echilibrat, dar Ira era un betivan afemeiat si violent. In 1963, Charlie, satul, s-a hotarat sa cante singur. Ira a supravietuit multor necazuri - a fost, intre altele, impuscat de cea de-a treia sotie, Faye -, dar in 1965 a murit (impreuna cu ultima sa nevasta) intr-un accident de masina in Missouri.

Cantaretul Gram Parsons aresuscitat, ani mai tarziu, interesul publicului pentru muzica fratilor Louvin, al caror statut legendar nu a facut de atunci decat sa creasca.

Lista piese
1. Kentucky
2. I'll Be All Smiles Tonight
3. Let Her Go, God Bless Her
4. What Is Home Without Love
5. Tiny Broken Heart, A
6. In the Pines
7. Alabama
8. Katie Dear
9. My Brother's Will
10. Knoxville Girl
11. Take the News to Mother
12. Mary of the Wild Moor Lyrics

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu