miercuri, 11 martie 2009

FRANK SINATRA - In The Wee Small Hours (1955)


Casa de discuri: Capitol
Producator: Voyle Gilmore
Director artistic: Tommy Steele
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 50:25


La inceputul anilor 1950, Frank Sinatra parea un om terminat, incapabil sa obtina macar un contract intr-un club de noapte, daramite sa mai inregistreze un album. Salvatorul sau a aparut la tanc. Alan Livingston, pe atunci vicepresedinte al Departamentului de promovare a noilor talente al casei de discuri Capitol Records si admirator impatimit al lui Sinatra, a semnat cu el, pe 14 martie 1953, un contract pe sapte ani, impotriva sfaturilor tuturor colegilor cu care se consultase.

Prestatia lui Sinatra, in acelasi an, in filmul De aici in eternitate, recompensata cu premiul Oscar, a dovedit ca Livingston avusese dreptate. ea a confirmat si faptul ca lui Sinatra i se oferea o a doua sansa, pe care el a speculat-o cu urmatoarele sale albume, Songs For Young Lovers si Swing Easy, amandoua foarte frumoase, dar mai ales ca prime mostre ale colaborarii - initial nedorite de cantaret - dintre el si tanarul Nelson Riddle, autorul aranjamentelor muzicale.

In The Wee Small Hours a fost produs la scurt timp dupa esecul relatiei lui Sinatra cu Ava Gardner si aceasta a fost o sursa de inspiratie a probabil celui mai fascinant album despre despartire din toate timpurile. Ironicul, nonsalantul, arhetipalul Sinatra lipseste aici; locul lui este luat de un barbat singur. Cei care il clasifica pe sinatra drept un cantaret usor de ascultat in mod sigur nu au ascultat confesiunea de alcoolic din "Can`t We Be Friends?" si cu atat mai putin tonul implorator al cantecului lui Cole Porter "What Is This Thing Called Love". Iar "Mood Indigo" al lui Duke Ellington nu a sunat niciodata mai trist.

Riddle capteaza aceasta atmosfera melancolica in aranjamente de o extraordinara delicatete, facand din acest album primul in care cei doi artisti par facuti unul pentru altul. Vor urma si altele, desi intr-un format nou si - pe atunci - exotic. Aparut initial pe disc de 25 de cm, In The Wee Small Hours a fost reeditat in scurt timp in formatul mai obisnuit, de 30 de cm, inaugurand fara sa stie epoca albumelor muzicale.

Lista pieselor

Side one

 1. "In the Wee Small Hours of the Morning" (Bob Hilliard, David Mann) – 3:00
 2. "Mood Indigo" (Barney Bigard, Duke Ellington, Irving Mills) – 3:30
 3. "Glad to Be Unhappy" (Richard Rodgers, Lorenz Hart) – 2:35
 4. "I Get Along Without You Very Well (Except Sometimes)" (Hoagy Carmichael, Jane Brown Thompson) – 3:42
 5. "Deep in a Dream" (Eddie DeLange, Jimmy Van Heusen) – 2:49
 6. "I See Your Face Before Me" (Howard Dietz, Arthur Schwartz) – 3:24
 7. "Can't We Be Friends?" (Paul James, Kay Swift) – 2:48
 8. "When Your Lover Has Gone" (Einar Aaron Swan) – 3:10

Side two

 1. "What Is This Thing Called Love?" (Cole Porter) – 2:35
 2. "Last Night When We Were Young" (Harold Arlen, Yip Harburg) – 3:17
 3. "I'll Be Around" (Alec Wilder) – 2:59
 4. "Ill Wind" (Arlen, Ted Koehler) – 3:46
 5. "It Never Entered My Mind" (Rodgers, Hart) – 2:42
 6. "Dancing on the Ceiling" (Rodgers, Hart) – 2:57
 7. "I'll Never Be the Same" (Gus Kahn, Matty Malneck, Frank Signorelli) – 3:05
 8. "This Love of Mine" (Sol Parker, Henry W. Sanicola, Jr., Frank Sinatra) – 3:33

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu