vineri, 13 martie 2009

3. ELVIS PRESLEY - ELVIS PRESLEY (1956)

Casa de discuri: RCA
Producator: Nementionat
Director artistic: William V. Robertson
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 28:42Nu e nici pe departe o capodopera. Ascultatorii contemporani, obisnuiti cu albumele sofisticate aparute de atunci incoace, vor gasi probabil primul LP al lui Elvis Presley enervant de usurel.

A fost asamblat dupa mai multe sedinte de studio: sapte cantece au fost inregistrate la inceputul anului 1956, chiar inainte de lansarea albumului pe 13 martie, dar celelalte cinci erau practic ramasite de la sedintele organizate de producatorul Sam Philips pentru Sun Records in 1954 si 1955, inainte ca RCA sa-i cumpere contractul. Interpretarea exagerata din"I`ll Never Let You Go (Little Darlin`)" pare aproape o autoparodie. Ironia e ca, la vremea respectiva, Elvis nu avea o imagine publica pe care sa si-o ridiculizeze. Si iata si o ciudatenie: desi fiecare reeditare pe CD include cantecul "Heartbreak Hotel" - cel care l-a facut, aproape peste noapte, faimos in lumea intreaga pe tanarul de 21 de ani, pana atunci numai o vedeta locala in Memphis - el nu apare pe albumul original.

Si totusi multe din cantecele acestea au magia lor - si nu putina. Mai mult decat suficient pentru a declansa o revolutie in muzica. Litania din "I`m Counting On You" si murmurul tensionat in care este transformat cantecul lui Ray Charles "I Got A Woman" fac un duet excelent; spre sfarsit, gasim o versiune de singuratic desavarsit a melodiei "Blue Moon". Dar piesa-cheie este aici absolut uluitoarea "Trying To Get To You", care ni-l dezvaluie pe Presley undeva intre un baiat de la tara si un interpret de cantece de dragoste languroase. Este o inregistrare de referinta.

De referinta este si coperta albumului. Considerata a fi o imagine surprinsa de fotograful William V. "Red" Robertson, pe 31 iulie, la un concert in Tampa, Florida, este unul din cele mai celebre instantanee ale lui Elvis. Marturie sta coperta albumului "London Calling (1979) al formatiei "The Clash", al carei design se inspira din cea a lui Elvis.

Lista piese:

Side 1
Blue Suede Shoes
I'm Counting On You
I Got A Woman
One Sided Love Affair
I Love You Because *
Just Because

Side 2
Tutti Frutti
Tryin' To Get To You
I'm Gonna Sit Right Down And Cry (Over You)
I'll Never Let You Go (Little Darlin')
Blue Moon **
Money Honey ***

Un comentariu:

  1. multumesc de vizita si de comentariu :). felicitari pentru initiativa de a pune online o informatie pe care multi si-ar dori-o dar nu si-o pot permite in original :)... sa nu faci si cu muzica la fel ca te caut si te trag de urechi :)). toate bune ...

    RăspundețiȘtergere