sâmbătă, 14 martie 2009

LOUIS PRIMA - THE WILDEST (1956)

Casa de discuri: Capitol
Producator: Voyce Gilmore

Director artistic: Nementionat

Tara de origine: S.U.A.
Durata: 32:00

Cantaret si trompetist foarte popular in anii 1930 si 1940, mai intai in orasul sau natal, New Orleans, si apoi in New York, Prima s-a vazut lipsit de slujba in 1954. Luand-o cu sine pe noua sa sotie si partenera de scena Keely Smith - el deja in varsta de 43 de ani, ea numai de 22 -, Prima si-a sunat un prietencare ii era indatorat si a pus in scena un spectacol in holul hotelului Sahara din Las Vegas, angajandu-l pe tanarul saxofonist Sam Butera, originar tot din New Orleans, ca dirijor al orchestrei. Succesul a venit rapid, iar albumul acesta scanteietor, inregistrat in studio in aprilie 1956, n-a fost decat cireasa de pe tort.


Iubitorii de jazz il considera adesea pe Prima doar un imitator de origine italiana al lui Louis Armstrong, poate din pricina celor trei hituri ale vestitului Satchmo incluse pe acest album: "You Rascal You" si combinatia dintre "Basin Street Blues". Interpretat pe un ton mai rezervat aici, si "When It`s Sleepy Time Down South", deloc soporific in interpretarea lui Prima. Dar acuzatia isi greseste tinta: caci albumul acesta este pur si simplu irezistibil, debordand de bucuria de a trai - si perfect reprezentat de splendida sa coperta. Prima este jovial, exuberant, de o veselie irepresibila, facand pana si orchestra sa rada in timpul cantecului "Oh Marie", contrastand fericit cu Smith, care adopta o delicioasa seriozitate, in timp ce Butera si colegii sai le furnizaeza unele dintre cele mai ritmate si efervescente acompaniamente jive inregistrate vreodata.
Sunetul acestui album a fost adesea imitat, de pilda atunci cand Brian Setzer a cantat o versiune a lui "Jump, jive, and Wail" intr-o reclama pentru firma GAP. Butera, al carui aranjament fusese preluat fara sa i se ceara permisiunea, a bombanit ca a primit numai trei perechi de pantaloni in schimb.

Prima a murit in 1978, dar spiritul lui ramane inca viu gratie fiicei sale Lena, care a concertat recent in acelasi hotel Sahara, si nemuritoarei lui interpretari a urangutanului Louie din
Cartea Junglei. Un adevarat rege al swing-ului.


Lista pieselor

01. Just A Gigolo/I Ain`t Got Nobody 4:42
02. (Nting`s Too Good) Form My Baby 2:36
03. The Lip 2:15
04. Body And Soul 3:22
05. Oh Marie 2:25
06. Medley: Basin Street Blues - When
It`s Sleepy Time Down South 4:12
07. Jump, Jive An` Wail 3:28
08. Buona Sera 2:58
09. Night Train 2:46
10. (I`ll Be Glad When You`re Dead)
You Rascal You 3:13

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu