marți, 21 aprilie 2009

THE BEATLES - A HARD DAYS NIGHT (1964)

Casa de discuri: Parlophone
Producator: George Martin
Director artistic: Robert Freeman
Tara de origine: Marea Britanie
Durata: 29:47"Am iesit"
(Ringo Starr, Noaptea unei zile grele, 1964)


In timp ce, pentru majoritatea muritorilor, doua albume succesive ajunse pe primele locuri in clasamentele internationale ar fi insemnat apogeul carierei, pentru Beatles ele nu au fost decat inceputul. La numai cateva saptamani dupa ce Meet The Beatles si Second Album cucerisera piata americana, si-a facut aparitia A Hard Days Night.

Diferenta? Pentru prima oara intr-un album Beatles, toate piesele sunt originale. Desi compozitorii declarati sunt Lennon/McCartney, toate melodiile, cu exceptia a trei dintre ele, ii apartin lui Lennon, desi piesele lui McCartney, "And I Love Her", "Can`t Buy Me Love" si "Things We Said Today", compenseaza din plin cantitatea prin calitate (in mod nimerit fraza muzicala originala din deschiderea albumului este inspirata de stilul unuia dintre muzicienii favoriti ai lui Paul, Buddy Holly). Versiunea americana a albumului a fost insa macelarita, caci producatorul George Martin a inlocuit "Any Time At All", "Things We Said Today", "When I Get Home", "You Can`t Do That" si "I`ll Be Back" cu variante instrumentale.

De la primele note, celebrul zdranganit al chitarei Rickenbaker a lui Harrison din melodia care da titlul, albumul este o lectie de cum se poate face la chitara muzica pop de o suprema simplitate. Constient de superficialitatea filmelor in care aparuse eroul sau, Elvis, Lennon a insistat ca Noaptea unei zile lungi sa fie mai mult decat "o prostioara de film muzical", iar albumul care il acompaniaza respecta aceleasi standarde de calitate.

Desigur, exista si aici cantece usurele, precum "I`m Happy Just To Dance With You" si "Tell Me Why", dar ele sunt contrabalansate de piese foarte frumoase ca "And I Love Her" sau "If I Fell". Iar piesele rock "A Hard Days Night" si "Any Time At All" urmau sa aibe un efect electrizant asupra marilor maestri ai chitarei din formatia The Byrds (si, la timpul sau, a fanului Byrds Tom Petty) si vor ramane o sursa de inspiratie pentru orice tanar care pune mana pe o chitara electrica.

Lista pieselor

01. A Hard Days Night 2:28
02. I Should Have Known Better 2:42
03. I`m Happy Just To Dance With You 1:59
04. If I Fell 2:16
05. I`m Happy Just To Dance With You 1:59
06. And I Love Her 2:27
07. Tell Me Why 2:04
08. Anytime At All 2:10
09. I`ll Cry Instead 1:44
10. Things We Said Today 2:35
11. When I Get home 2:14
12. You Can`t Do That 2:33
13. I`ll Be Back 2:20

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu