luni, 20 aprilie 2009

STAN GETZ AND JOAO GILBERTO - GETZ/GILBERTO (1963)

Casa de discuri: Verve
Producator: Creed Taylor

Director artistic: Nementionat

Tara de origine: Brazilia * S.U.A.
Durata: 34:02


"Stan canta de parca ar vrea sa seduca toate femeile de pe plaja de la Ipanema." (Charlie Byrd, 1964)
Povestea de dragoste dintre muzica de dans latino si publicul american e veche - in decursul secolului XX tangoul, cha-cha, rumba si mambo au rasunat in numeroase sali de dans si cluburi de jazz americane. Saxofonistul tenor Stan Getz inregistrase in 1962 Jazz Samba, o digresiune exotica de la lirismul hard bebop pe care il practica la vremea respectiva, distiland ritmurile zornaitoare ale sambei braziliene in improvizatii simple, melodioase, la chitara acustica, devenite faimoase sub numele de bossa nova.

Pe neasteptate, Getz si Byrd s-au vazut purtati pe valul unei maree universale - versiunea interpretata de ei a piesei "Desfinando" compusa de Antonio Carlos Jobim s-a vandut intr-un milion de exemplare. spre deosebire de interpretiii ulteriori de bossa nova, aparuti peste noapte, Getz nu a fost considerat de brazilieni drept"neautentic", ci recunoscut de pionieri ai genului precum Baden Powell si Jobim.

Stan Getz este singurul american de pe Getz/Gilberto, acompaniat la pian de Jobim (care cantase si la chitara alaturi de Getz) si de tobosarul brazilian Milton Banana. Dar vedeta albumului este chitaristul si solistul Joao Gilberto, puristul morocanos ale carui voce monotona si improvizatii delicate la chitara stau la originea stilului bossa nova.

Legenda spune ca producatorul discului a vrut ca un vers din "Girl From Ipanema" sa fie cantat in engleza, nu in portugheza. Joao nu stia limba, asa ca tanara sa sotie, Astrud, s-a oferit sa faca o incercare. Bineinteles, vocea ei tanara si emotionata a devenit una din cel mai faimoase din istoria muzicii, iar cele doua piese in care apare - cea de a doua fiind varianta in engleza (scrisa de Gene Lees) a cantecului "Corcovado" - sunt printre cele mai reusite momente ale albumului. O reeditare din 1990 adauga acestuia versurile de pe single ale celor doua melodii.

Lista pieselor

01. The Girl From Ipanema 5:24
02. Doralice 2:46
03. Para Machuchar Meu Caracao 5:05
04. Desafinando 4:15
05. Corcovado 4:16
06. So Danco Samba 3:45
07. O Grande Amor 5:27
08. Vivo Sonhando 3:04

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu