duminică, 19 aprilie 2009

JAMES BROWN - LIVE AT THE APOLLO (1963)

Casa de discuri: King
Producator: James Brown
Director artistic: Dan Quest
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 31:33

Porecla de "cel mai zelos lucrator din showbusiness" i se potrivea la fel de bine ca si faimoasele costume sclipitoare pe care le purta pe scena. Hiturile din perioada de inceput a lui James Brown erau motivate de regimul neincetatelor sale turnee: in 1962 James Brown a sustinut mai mult de 300 de recitaluri. Incurajat de raspunsul entuziast al publicului, cantaretul i-a sugerat sefului casei de discuri King, Syd Nathan, sa-i inregistreze unul dintre concerte. Cum Nathan l-a refuzat, Brown s-a hotarat sa fac totul singur si a cheltuit 5700 de dolari pentru a-si inregistra un concert sustinut la Apollo Theater in Harlem, in octombrie 1962. Nathan a lansat discul fara tragere de inima, dar Brown si-a recuperat banii - si a mai si castigat cate ceva.

Albumul este extraordinar de dens. Brown si regizorul muzical Lewis Hamlin au pus orchestra sa exerseze pana au obtinut un sunet de o precizie suprema; cei opt suflatori abia daca au timp sa-si traga sufletul. Orchestra trece in forta, rapid, prin primele patru piese, inainte de a se lansa lent in extraordinarul "Lost Someone", ce respira o atmosfera autentic gospel. Chiar cand totul pare sa se indrepte, intr-un ritm relaxat, spre un final exploziv Brown izbucneste intr-un potpuriu de noua melodii si incheie cu un furtunos"Night Train". Publicul il aclama entuziast. Nu e clar de ce Nathan a simtit nevoia sa adauge aplauze din studio pe prima versiune a albumului.

Live At The apollo a fost un adevarat fenomen, reusind sa ajunga pe locul 2 in clasamentul Billboard. Doi ani mai tarziu James Brown avea sa renunte pentru prima oara la funk si sa inceapa sa acumuleze cea mai mare colectie de supranume din istoria muzicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu