joi, 23 aprilie 2009

SOLOMON BURKE - ROCK`n`SOUL

Casa de discuri: Atlantic
Producator: Bert Berns
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 34:06


"Un cantec, odata inregistrat, devine o parte a vietii tale." (Solomon Burke, 2002)

Dintre toate minunatele cantece pe care Solomon Burke le-a inregistrat pentru casa de discuri Atlantic, intre 1962 si 1968, niciunele nu exprima mai pregnant talentul extraordinar al autoproclamatului "rege al rock`n`soul-ului" ca acelea de pe al treilea album inregistrat de Burke in studiourile Atlantic, Rock`n`Soul.

Inainte de a deveni cantaret, Burke a fost antreprenor de pompe funebre, misionar la televiziune si tata a 21 de copii, dar in melodiile de pe Rock`n`Soul el duce la perfectiunerolul de indragostit senzual. In melancolicul "If You Need Me" al compozitorului Wilson Picket, Burke etaleaza o superba voce salbatica, o mostra de gratie aspra care face uz de toate nuantele interpretative de care e in stare acest artist exceptional.

"Cry To Me" - reluat apoi de Rolling Stones, care erau fani devotati ai lui Burke, - aminteste, prin ferventa sa, de perioada cand, la sapte ani, copilul Burke era predicator in biserica in orasul sau natal, Philadelphia. Totusi "Just Out Of Reach" asociaza in mod curios tandretea interpretarii cu ritmul country si usor pop. Este un stil atipic pentru numeroasele piese pe care Burke le-a inregistrat pentru Atlantic in anii 1960, deceniu in care, in opinia lui, firma era "cea mai mare casa de discuri Rythm and Blues din lume".

Desi albumul n-a mai fost reeditat oficial, o vresiune a sa a aparut impreuna cu LP-ul din 1963, If You Need Me pe un singur disc. Reabilitarea si prezentarea acestor inregistrari lasa intrucatva de dorit, dar combinatia dintre cele doua albume dovedeste de ce Burke a fost exceptional in deceniul al saptelea - desi deliciul autentic sunt cantecele de pe Rock`n`Soul.

Lista pieselor

01.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu