vineri, 20 martie 2009

THELONIOUS MONK - BRILLIANT CORNERS (1957)

Casa de discuri: Riverside
Producator: Orrin Keepnews
Director artistic: Paul Bacon
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 43:08

Data fiind reputatia sa ca unul dintre cei mai notorii compozitori ai secolului XX, ca sa nu mai vorbim de extraordinara sa influenta ca pianist, e greu de inteles astazi cum de in 1957 Thelonious Monk se afla undeva la periferia lumii muzicale.

Cu toate ca, la mijlocul anilor 1940, Monk jucase un rol hotarator in nasterea muzicii bebop la clubul de noapte Minton`s din Harlem si cu toate ca avea la activ cateva piese clasice de jazz, o falsa condamnare pentru droguri, care i-a inchis accesul in cluburile din Manhattan, si o casa de discuri indiferenta l-au redus la un personaj cu totul marginal in lumea muzicii in anii 1950. Abia cand Orrin Keepnews - omul din spatele casei de discuri independente Riverside - a semnat un contract cu Monk, acesta a inceput sa-si castige binemeritata recunoastere.

Keepnews l-a readus pe Monk in atentia publicului de jazz cu doua albume in formula de trio, primul o reluare a unor melodii de Ellington, celalalt - a unor hituri pop. Brilliant Corners a insemnat revenirea lui Monk la statutul unui compozitor de prima marime, caruia i se alatura ulterior celebrul saxofonist tenor Sonny Rollins, saxofonistul alto Ernie Henry, care avea sa moara tragic la o varsta tanara, basistul Oscar Pettiford si tobosarul Max Roach (pentru "Bemsha", trompetistul Clark Terry si basistul Paul Chambers ii inlocuiesc pe Henry si Pettiford). Schimbarea componentei cvintetului se datoreaza impresionantei compozitii titulare, a carei dificultate a facut sa nu fie finalizata o inregistrare definitiva nici macar dupa 25 de incercari.

Tensiunea rezultata de aici se simte pe toata durata albumului, desi Keepnews a asamblat piesa din bucati, dand la iveala prima capodopera a lui Monk din perioada sa de mijloc. Remarcabile sunt, de asemenea, ceva mai duioasa melodie "Pannonica", compusa pentru prietena si protectoarea lui Monk, baroneasa "Nica" Koenigswater, si versiunea solo a lui "I Surrender Dear", interpretata de Monk.


Lista piese

1. Brilliant Corners 7:47
2. Ba-lue Bolivar Ba-lues-are 13:21
3. Pannonica 8:52
4. I Surrender Dear 5:27
5. Bemsha Swing 7:41

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu