luni, 16 martie 2009

DUKE ELLINGTON - ELLINGTON AT NEWPORT (1956)

Casa de discuri: Columbia
Producator: George Avakian
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 44:00


Dupa un interval de stagnare in perioada cand orchestrele de swing iesisera din gratiile publicului, recitalul lui Duke Ellington din 7 iulie 1956 la Festivalul de jazz din Newport a marcat un reviriment dramatic al popularitatii sale. Ironic este ca discul pe care casa producatoare Columbia s-a grabit sa-l scoata pe piata dupa aceea nu a fost, de fapt, o inregistrare din concert.

Afland ca inregistrarea recitalului era compromisa, producatorii de la Columbia l-au adus pe Ellington intr-un studio din New York a doua zi dupa festival. Albumul rezultat este o combinatie de piese live, inregistrari in studio si aplauze presetate si a devenit cel mai bine vandut album din cariera lui Ellington.

CD-ul cu acelasi nume din 1999 a indreptat in sfarsit lucrurile. El include albumul din 1956, dar, gratie unui proces complicat de reabilitare a inregistrarilor originale si unei inregistrari radio mult timp pierdute, ne ofera intregul recital din concert, lamurind astfel de ce acesta a avut un succes atat de fulminant. Suita"Newport Jazz Festival" - atat de noua, spune Ellington, incat "nici nu am apucat sa-i dam nume" - prezinta cateva pasaje tipic stridente ale trompetistului Cat Anderson, dar reputatia concertului - si a albumului - se datoreaza efervescentului blues din "Diminuendo And Crescendo In Blue" si, in particular, formidabilului, legendarului recital al saxofonistului tenor Paul Gonsalves, care a improvizat 27 de variatii pe tema muzicala a piesei - unul din cele mai faimoase pasaje solo din istoria jazz-ului.


Lista piese

Newport Jazz Festival Suite:
A1 Festival Junction 10:08
A2 Blues to Be There 8:04
A3 Newport Up 5:33
B1 Jeep's Blues 5:13
B2 Diminuendo and Crescendo in Blue 14:56

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu