sâmbătă, 21 martie 2009

SABU - PALO CONGO (1957)

Casa de discuri: Blue Note
Producator: Alfred Lion
Director artistic: Reid Miles
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 40:52
Chano Pozo a introdus in muzica de jazz tobele afro-cubaneze conga in timp ce canta, la sfarsitul anilor 1940, in orchestra lui Dizzy Gillespie, deschizand astfel drumul unor percutionisti precum Louis "Sabu" Martinez, care i-a luat locul dupa moartea sa in 1948.

Posesor al unui spirit viu si al unor palme rasunatoare, Sabu s-a remarcat ca muzician de studio pentru casa de discuri Blue Note Records, intre altele ca acompaniator al lui Art Blakey pe albumele Orgy In Rythm si Holliday For Skins. Instrumentist principal in piesele de pe Palo Congo, Sabu ne ofera o mare varietate de batai de tobe, dezvaluindu-si si ascendenta mixta - spaniolo - africana - caribeana.

Inginerul de sunet Rudy Van Gelder a reusit sa capteze intr-o inregistrare de studio toata impetuozitatea stilurilor cubaneze rumba si son. Martinez conduce o orchestra din care fac parte Roy Romero, cantand aici impreuna cu Miguelito Valdes, si prolificul Arsenio Rodriguez, unul dintre intemeietorii muzicii salsa moderne, care canta aici la un tres - o chitara cubaneza cu trei randuri de corzi duble - si care si-a adus pentru aceste inregistrari o parte dintre membrii propriei formatii. Sunetul cald si lipsit de distorsiuni al albumului este mono, dar balansul judicios mentinut permite tobelor, vocilor si chitarii bas sa iasa in evidenta separat.

Vocea lui Sabu deschide antrenanta melodie "El Cumbachero", de Rafael Hernandez, in timp ce geniul lui Arsenio se face simtit in "Rhapsodia Del Maravilloso", in care introduce variatii pe melodia cubaneza "El Manisero". Chitara sa tres are un timbru terestru, profund emotional.

Sabu insusi apare in cateva furioase pasaje solo si plaseaza ici-colo cateva rugaciuni din religia sa Santeria, marturii ale originii sale in Harlemul spaniol al New York-ului.

Lista piese


01. El Cumbachero 5:38
02. Billumba-Palo Congo 6:06
03. Choferito-Plena 4:02
04. Asabache 4:22
05. Simba 5:55
06. Rhapsodia Del Maravilloso 4:39
07. Aggo Elegua 4:28
08. Tribilin Cantore 5:19

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu