duminică, 22 martie 2009

MILES DAVIS - BIRTH OF THE COOL (1957)

Casa de discuri: Capitol
Producator: Pete Rugolo
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 37:56


In 1949, iesind de sub tutela lui Charlie "Bird" Parker si Dizzie Gillespie, tanarul de 24 de ani Miles Davis realizeaza ca isi pierde timpul incercand sa copieze armoniile ametitoare ale mentorilor sai bebop. Solutia? Sa asambleze o orchestra de instrumentisti newyorkezi tineri tineri si entuziasti si sa incerce o de- si apoi re-constructie a muzicii bebop intr-un spatiu inedit intemeiat pe improvizatie. Si, intr-adevar, pentru Miles, spatiul este principalul element inovator al acestui prim album al sau ca lider de orchestra.

Sunetul parca inabusit al trompetei sale, calatorind de-a lungul melodiilor rafinat orchestrate de muzicieni precum Gil Evans, Gerry Mulligan si John Lewis, care creeaza o atmosfera "cool" specifica, placuta urechii, care imprumuta la fel de mult din muzica clasica europeana si din stilurile "hot" de jazz, bebop si ragtime. Pasajul solo la trompeta, lipsit de vibrato, de la inceputul lui "Move" inaugureaza o serie de poeme impresioniste, de atmosfera, un adevarat corolar, discret insa, al obsesiei bebop-ului pentru instrumentele cu coarde. Acesta este insa un stil "cool" care aduce inca a swing: dovada sta schimbul de replici dintre trompeta lui Miles si diafanul saxofon alto al lui Lee Konitz in "Jeru".

Fotograful Aram Avakian a surprins exact aceasta combinatie de detasare controlata si concentrare emotionala in imaginea legendara de pe coperta albumului. Criticii au comentat si ei atitudinea "discret insolenta" a albumului - numai publicul nu s-a aratat impresionat. Cool a fost aproape ignorat pana cand iubitorii de jazz de pe Coasta de Vest au redescoperit grupurile in care cantase, la mijlocul anilor 1950, Jerry Mulligan. Iar Miles? Miles isi va promova stilul "cool" in filmul lui Louis Malle Ascensor catre esafod (1957) si il va distila apoi in compozitiile de pe albumul sau fundamental Kind Of Blue (1959) si intr-o predilectie de o viata pentru colaborari muzicale si reinventare personala.

Lista piese

 1. Move 2:33
 2. Jeru 3:13
 3. Moon Dreams 3:19
 4. Venus De Milo 3:13
 5. Budo 2:34
 6. Deception 2:49
 7. God Child 3:11
 8. Boplicity 3:11
 9. Rocker 3:06
 10. Israel 2:18
 11. Rouge 3:15
 12. Darn That Dream 3:25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu