luni, 23 martie 2009

MACHITO - KENYA (1957)


Casa de dicuri: Roulette Jazz
Producator: Ralph Seijo
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 35:46In anii 1940, Machito si orchestra sa au creat un cocktail mambo fulminant, amestecand ritmurile afro-cubaneze cu jazz-ul american.Solistul principal Frank Grillo adica Machito, canta din voce si la castaniete, iar regizorul muzical Mario Bauza era responsabil pentru implitirea sunetului big-band-ului american timpuriu cu sonoritatile afro-cubaneze.

Bauza visa de mult sa creeze un ansamblu de instrumentisti care sa imbine inflacararea orchestreleor cubaneze timpurii, pe care le ascultase in copilaria sa in Havana, cu stilul foarte sic al lui Duke Ellington, pe care il vazuse in Harlem. (Ajuns in Harlem la varsta de 19 ani, Bauza cantase la saxofon si trompeta in formatiile lui Chick Webb, Don Redman si Cab Calloway.)

Albumul acesta, o mica bijuterie prea putin cunoscuta, contine compozitii originale si aranjamente indraznete ale lui Bauza si Renne Hernandez (aici pe post de pianist), Chano Pozo si A.K. Salin (un compozitor si orchestrator cunoscut de jazz). Invitatii speciali Cannonball Adderley, Doc Cheatham si Joe Newman improvizeaza in pasaje scurte, dar convingatoare, cu vocile lor puternice.

Prima piesa, "Wild Jungle", stabileste deja dominanta absoluta a tobelor. Jose Mangual, la bongos, Uba Nieto la timpane, Candido Camero si Carlos "Patato" Valdes, la conga, sunt "motoarele" tutror compozitiilor.In "Holiday" si "Blues A La Machito", orchestra si solistii combina blues-ul si swing-ul cu o exceptionala coerenta, iar clasica melodie de latin-jazz a lui Pozo "Tin Tin Deo" capata un ritm alert.

The Machito Orchestra a stabilit standardele de excelenta ale orchestrelor de latin-jazz. Albumul instrumental Kenya, care, mai mult ca oricare alta suita de inregistrari a lor, mizeaza pe inspiratia din ritmurile africane, este un moment de referinta in repertoriul formatiei.

Lista piese

01. Wild Jungle 2:48

02. Congo Mulence 2:55

03. Kenya 3:26

04. Oyeme 3:11

05. Holiday 2:46

06. Cannonology 2:29

07. Frenzy 2:40

08. Blues А La Machito 3:01

09. Conversation 2:55

10. Tin Tin Deo 2:55

11. Minor Rama 3:01

12. Tururato 3:10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu