marți, 24 martie 2009

LITTLE RICHARD - HERE'S LITTLE RICHARD (1957}

Casa de discuri: Speciality
Producator: Bumps Blackwell

Director artistic: Thadd Roak

Tara de origine: S.U.A.

Durata: 27:31
"A wop-bop-a-loo-bop-a-lop-bam-bum - tutti frutti, oh rootie!" In vara lui 1955, rock'n'roll-ul era in plina afirmare - cantareti precum Fats Domino, Ray Charles, Chuck Berry si Bo Diddley lansau hituri dupa hituri la intervala de una-doua saptamani unul dupa celalalt. Vrand sa se instaleze in fruntea noului curent muzical, proprietarul casei de discuri Speciality Records, Art Rupe, i-a cerut principalului sau cautator de talente, Bumps Blackwell, sa-i gaseasca un nou Ray Charles. Bumps a rationat inteligent si s-a indreptat spre sud, si, in legendarul restaurant Dew Drop Inn din New Orleans, a dat peste un cantaret si pianist de jum blues extrem de expansiv (si homosexual declarat), Little Richard Penniman. Muzicianul a acceptat sa inregistreze in micul studio J&M al lui Cosimo Matassa si, in septembrie al aceluias an, folosindu-se de un simplu magnetofon, Bumps si richard scriau o pagina de istorie.

Energia dezlantuita, aproape nebuneasca, pe care o regasim in aceste inregistrari, ar putea fi, eventual, definita ca "intrecand orice masura". "Tutti Frutti" a inceput sa urce in clasamente in octombrie, iar in 1956 i-au urmat "Long Tall Sally", "Slipin` And Slidin`", "Ready Teddy" si "Jenny Jenny". Aceasta serie de hituri a fost adunata un an mai tarziu pe albumul Here`s Little Richard, care are pe coperta o fotografie nemuritoare a cantaretului.

O opera perfect clasica, Here`s Little Richard a fost LP-ul cel mai bine cotat al interpretului. Discul de vinil e destul de greu de gasit, dar piesele au fost reeditate pe numeroase CD-uri - aveti grija sa va procurati un exemplar de la casa de discuri Speciality, cu inregistrarile originale, cele mai bune, pentru ca Little richard a reluat melodiile pentru numeroase alte case producatoare. Melodiile acestea sunt un soi de "celule" de baza ale rock`n`roll-ului - din acest album (si din alte cateva prezentate in "1001 albume de ascultat inainte de a muri") s-a nascut intregul gen.

Lista piese

01. Tutti Frutti 2:27

02. True, Fine Mama 2:44

03. Can`t Believe You Wanna` Leave 2:29

04. Ready Teddy 2:10

05. Baby 2:07

06. Slippin` And Slidin` 2:45

07. Long Tall Sally 2:11

08. Miss Ann 2:18

09. Oh Why 2:10

10. Rip It Up 2:25

11. Jenny Jenny 2:05

12. She`s Got It 2:29Un comentariu:

  1. buna ziua. cred ca va mai aduceti aminte macar asa vag de mine. acum 2 zile cand ati fost la casa de cultura, era un pusti care statea la usa si asculta muzica pe care o cantati, eu sunt.
    imi aduc aminte ca repetati intens o piesa, ceva cu river, care ii denumirea exacta?
    si mai spuneti-mi si mie odata va rog numele viitoarei trupe a dumneavoastra.
    va multumesc.

    RăspundețiȘtergere