sâmbătă, 28 martie 2009

SARAH VAUGHAN - SARAH VAUGHAN AT MISTER KELLY`S (1959)

Casa de discuri: EmArcy
Producator: Bob Shad

Director artistic: Nementionat

Tara de origine: S.U.A.

Durata: 37:00

Sarah Vaughan era deja una dintre marile vedete ale jazz-ului cand a sustinut, in decursul unei saptamani, o serie de recitaluri la clubul Mister Kelly`s din Chicago, in vara lui 1957. Desi Ella Fitzgerald canta mai viguros, iar Billie Holiday extragea esenta versurilor unui cantec, nici o alta cantareata de jazz nu a reusit sa egaleze interpretarea desavarsita si sonoritatea somptuoasa a cantecelor lui Vaughan. Artista perfecta, care detinea controlul complet asupra inaltimii, timbrului si dinamicii vocii sale contralto, Vaughan modula intr-o infinitate de nuante, inzestrand melodiile cu imaginatia si structura compozitionala a celor mai inventivi artisti improvizatori.

Cunoscuta drept "Sassy" pentru spiritul ei terestru si ireverent, Vaughan a fost unul din artistii care au "mosit" nasterea bebop-ului - desi rolul ei este prea putin recunoscut. Evolua cel mai bine cu orchestre mici, intre care cea mai buna a fost trio-ul cu care a aparut la Mister Kelly`s: pe nedrept uitatul pianist Jimmy Jones, celebrul basist Richard Davis, si tobosarul Ray Haynes, care urma sa aibe o influenta decisiva asupra jazzului modern si ale carui replici spontane si pasaje idiosincratice au reprezentat o contrapondere ideala pentru Vaughan.

CD-ul lansat in 1991 de catre compania EmArcy, Sarah Vaughan at Mister Kelly`s este un bun argument in favoarea reeditarilor si contine de doua ori mai multe melodii decat albumul original. Vaughan este inefabila in "September In The Rain", sigura pe ea si senzuala in "Honeysuckle Rose". Cand uita versurile la "How High The Moon", continua cu aplomb, aducand un mic elogiu spontan Ellei Fitzgerald.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu