miercuri, 25 martie 2009

TITO PUENTE AND HIS ORCHESTRA - DANCE MANIA, VOL.1 (1958)

Casa de discuri: BMG
Producator: Nementionat

Director artistic: Nementionat

Tara de origine: S.U.A.

Durata: 38:41
Cand Tito Puente a murit in anul 2000, la varsta de 77 de ani, generatiile mai tinere si l-au amintit probabil ca autor al piesei clasice rock/R&B (reluata de Santana) "Oye Como Va" si ca invitat intr-unul dintre episoadele cele mai palpitante ale faimosului serial de desene animate The Simpsons. Dar inainte de asta, compozitorul, dirijorul si cantaretul la timpane Tito Puente fusese regele neincoronat al muzicii mambo. Dovada este Dance Mania, cel mai bine vandut dintre albumele sale si primul dedicat integral muzicii de dans.

Inainte de a-l inregistra intr-un studio newyorkez, Puente conducea de mai bine de zece ani propria sa orchestra. Cei care se tineau la curent cu evolutia stilurilor muzicale cunosteau de mult timp compozitiile sale dansante care amestecau ritmuri afro-cubaneze, elemente de jazz si sonoritati inspirate de ascendenta sa portoricana. Acum era timpul ca intreaga lume sa afle despre Puente.

Dance Mania a marcat, de asemenea, debutul pe disc al vocalistului orchestrei, Santitod Colon, a carui voce afectuoasa putea inflacara sau seduce orice fel de public. Ne putem inchipui "El Cayuco", piesa din deschiderea albumului, revarsandu-se dintr-o sofisticata masina decapotabila care se strecoara nonsalant pe strazi elegante, in ritmul sincopat insufletit de fascinantele timpane ale lui Puente, carora le raspund, intr-o orchestratie impecabila, replicile energice sau mai prelungi ale trompetelor. Virtutile de percutionist ale lui Puente se dezvaluie in doua alte compozitii remarcabile, stilistic diferite: "Hong Kong Mambo", o piesa instrumentala are in centru recitalul sau elegant, eclectic, la balafon, in timp ce maiestuoasa "Estoy Siempre Junto A Ti" este invaluita in sunetul fluid, adesea prelung, al vibrafonului.

Lista piese

01. El Cayuco 2:38

02. Complicacion 3:23

03. 3-D Mambo 2:26

04. Llego Mijan 3:14

05. Cuando Te Vea 4:16

06. Hong Kong Mambo 3:48

07. Mambo Gozon 2:48

08. Mi Chiquita Quiere Bembe 3:58

09. Varsity Drag 2:53

10. Estoy Siempre Junto A Ti 3:14

11. Agua Limpia Todo 2:57

12. Saca Tu Mujer 3:05


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu