joi, 26 martie 2009

BILLIE HOLIDAY - LADY IN SATIN (1958)

Casa de discuri: Columbia
Producator: Irving Townsend

Director artistic: Nementionat

Tara de origine: S.U.A.

Durata: 39:10


Este Lady In Satin un simplu pertret voaiorist al unei interprete in declin sau este o mostra - care se va dovedi extrem de influenta - de "dezgolire a sufletului" din partea uneia dintre cele mai talentate cantarete de jazz? Caci, intr-adevar, cantecul de sirena, plin de viata, al lui Holiday, care rasuna de pe discul companiei Verve in anii 1930, este la momentul acesta demult de domeniul trecutului, inlocuit fiind de vocea aspra, devastata, dulce-amara a unei narcomane. Holiday suna mai degraba ca o batrana decat ca o fosta stea care incearca sa revina la 40 de ani, asa ca autorul orchestratiei, Ray Ellis, a fost la inceput destul de nefericit.

Si totusi, dezvelind cu incapatanare esenta unori melodii clasice precum "You Don`t Know What Love Is" sau "Glad To Be Unhappy", Holiday isi canta mandria ranita in cateva dintre cele mai pure piese blues inregistrate vreodata. Sunt cantece de dragoste nefericita care nu seamana cu nimic din ceea ce cantase pana atunci in jazz: cantece despre dragostea lipsita de tandrete, despre disperare, despre resemnare si, mai ales, despre sinceritate brutala. Sa nu ne miram deci ca acesta a fost albumul preferat al lui Holiday si s-a dovedit testamentul ei muzical, care a transformat-o intr-un mit.

Desi aranjamentele "satinate ale lui Ellis par sa incerce sa acopere raguseala vocii ei Holiday, ele nu fac, de fapt, decat sa sublinieze capacitatea ei unica de a se impune chiar si in fata celor mai edulcorate orchestratii. Cand, in, "I`m A Fool To Want You", diva lungeste silabele intr-un suspin chinuit, ea pare pierduta in propria-i lume imaginara. Exista intr-adevar o fascinatie aproape morbida pe care o exercita acest album, de parca am privi un consumator de heroina care-si face injectia. Dar, in lipsa lui, n-ar fi existat cu siguranta niciodata cantarete precum Nina simone sau Janis Joplin, care sa-si dezgoleasca sufletele pana la sange in fata publicului, in decadele ce vor urma.Lista piese

01. I`m A Fool To Want You 3:25

02. For Heaven`s Sake 3:29

03. You Don`t Know What Love Is 3:51

04. I Get Along Without You Very Well 3:01

05. For All We Know 2:55

06. Violets For Your Furs 3:26

07. You`ve Changed 3:20

08. It`s Easy To Remember 4:03

09. But Beautiful 4:32

10. Glad To Be Unhappy 4:09

11. I`ll Be Around 3:26

12. The End Of A Love Affair 4:52

13. I`m A Fool To Want You (Take 3) 3:28

14. I`m A Fool To Want You (Take 2 - Alternate Take) 3:26

15. The End Of A Love Affair- The Audio Story 9:50

16. The End Of A Love Affair (Stereo) 4:46

17. Pause Track 0:06


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu