miercuri, 18 martie 2009

THE CRICKETS - THE "CHIRPING" CRICKETS (1957)

Casa de discuri: Brunswick
Producator: Norman Petty
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 25:59
E surprinzator sa vedem ca aceasta opera de referinta a muzicii rock dureaza sensibil mai putin de jumatate de ora. Ea demonstreaza, in schimb, virtutile conciziei - o duzina de cantece minunate, multe binecunoscute oricarui specialist in muzica pop, dintre care niciunul nu se apropie macar de magica durata de trei minute.

Buddy Holly a infiintat formatia impreuna cu prietenul sau din scoala, tobosarul Jerry Allison. Amestecul de rockabilly, blues, R&B, si o vizionara sensibilitate pop le-au asigurat un loc in avangarda muzicii rock`n`roll. Acest album de debut (singurul LP pe care apare Holly, lansat in timpul vietii acestuia) include primele lor trei hituri clasice (si pandantele lor de pe discurile single) si doua cantece compuse partial de Roy Orbison. Multi chitaristi incepatori au incercat de atunci sa repete pasajul introductiv la That`ll Be The Day", un cantec al carui titlu afost ales de Holly dupa o replica a lui John Wayne din filmul Legea Vestului (1956).

Talentul de cantaret si de compozitor al lui Holly sa exercite o imensa influenta, in particular asupra activitatii de creatie in grup care va sta la baza compozitiilor formatiilor The Beatles si Rolling Stones. Mentionarea aparent rara a numelui lui Holly intre compozitorii cantecelor se datoreaza faptului ca el le-a semnat adesea Charles Hardin - numele sau adevarat fiind Charles Hardin Holley.

E demn de mentionat si faptul ca The Crickets canta melodii lansate de artistii de culoare Chuck Willis si Lloyd Price; acuzatia de rasism adusa postum lui Holly este deci discutabila.

Nota personala: Albumul a fost lansat la 27 noiembrie 1957.


Lista piese

01. Oh, Boy! – 2:07
02. Not Fade Away – 2:21

03. You've Got Love – 2:05

04. Maybe Baby – 2:01

05. It's Too Late – 2:22

06. Tell Me How – 1:58

07. That'll Be the Day – 2:14

08. I'm Looking for Someone to Love – 1:56

09. An Empty Cup (And a Broken Date) – 2:11

10. Send Me Some Lovin' – 2:33

11. Last Night – 1:53

12. Rock Me My Baby – 1:47

13. Think It Over

14. Fool's Paradise

15. Lonesome Tears

16. It's So Easy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu