marți, 31 martie 2009

MILES DAVIS - KIND OF BLUE (1959}

Casa de discuri: Columbia
Producator: Irving Townsend

Director artistic: Jay Maisel

Tara de origine: S.U.A.

Durata: 45:52


Uneori publicitatea excesiva facuta unui album devine o povara prea grea. Epitete comode precum "clasic", "revolutionar" sau "de referinta" se aglomereaza gramezi in jurul lui, aproape sufocand originalitatea si valoarea genuina a materialului. Din fericire, Kind Of Blue nu e amenintat de un asemenea pericol. Este, simplu, un moment definitoriu in istoria muzicii secoluluiXX - si atat.

In 1955, Davis se alaturase saxofonistului John Coltrane - si in anii urmatori grupul lui de instrumentisti si-a rafinat sunetul, pregatindu-se pentru Kind Of Blue.

In studiourile Columbia de pe 30th Street din New York, cele cinci piese au fost inregistrate in doua sedinte, pe parcursul a numai noua ore, interval cu atat mai remarcabil cu cat orchestra nu cunostea dinainte compozitiile - tactica pe care Davis o folosea adesea, considerand ca fiecare instrumentist se va concentra atunci mai mult asupra propriei sale interpretari. Compozitorul s-a folosit de foarte putine si scurte sedinte de pregatire, reusind totusi sa obtina de la muzicienii sai scanteietoare momente de spontaneitate.

Incepand cu prima piesa "So What", albumul traverseaza o colectie intreaga de stiluri muzicale: obsedantul "Blue In Green", in care piamul discret al lui Wynton Kelly acompaniaza trompeta indurerata a lui Davis; sau vagile influente hispanice din "Flamenco Sketches". Cat de unita a fost mica orchestra a lui Davis se vede din faptul ca au fost necesare numai sase incercari pentru a inregistra cele cinci piese - doar "Flamenco Sketches" a avut nevoie de o reluare...

Albumul a fost salutat cu elogii unanime. Si totusi, nici macar Miles nu este lipsit de greseala. Trei piese au fost inregistrate intr-o cheie muzicala gresita (lucru reparat pe reeditarile de mai tarziu). Asa cum ati observat deja.

Lista piese

01. So What 9:25
02. Freddie Freeloader 9:49
03. Blue In Green 5:37
04. All Blues 11:35
05. Flamenco Sketches 9:26

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu