luni, 30 martie 2009

RAY CHARLES - THE GENIUS OF RAY CHARLES (1959)

Casa de discuri: Atlantic
Producator: Nesuhi Ertegun

Director artistic: Marvin Israel

Tara de origine: S.U.A.

Durata: 37:58
Pe tot parcursul anilor 1950, Ray Charles s-a asezat arareori in fata pianului fara sa inventeze un nou stil de muzica americana. Desi se impusese publicului general (adica alb) cu hitul "What`d I Say" (1959). Charles era un veteran al localurilor care promovau muzica de culoare, unde, schimband adesea scena, dezvoltase treptat propria combinatie inovatoare de blues, jazz, R&B si gospel. La vremea aparitiei celui de al treilea LP al sau, pe drept botezatul "geniu" lasa pe clape amprenta unui nou stil: muzica soul.

Orice clasificare s-a dovedit insa inutila atunci cand Charles a intrat in studiourile de inregistrari la sfarsitul anului 1959. Esenta sa era lirismul, inflacararea simturilor. Genius... vine cu un incantator set de sase piese de jazz de big-band, subliniate de liniile melodice ale trompetelor si basilor din "Let The Good Times Roll" si "Alexander`s Rag Time Band". Lucrand cu aranjamente muzicale semnate de Quincy Jones si cu membrii ai orchestrelor lui Count Basie si Duke Ellington, Charles dirija cea mai sofisticata muzica a timpului.

Pe fata a doua a discului, Charles adopta un stil dirijoral mai seducator si scoate la iveala o serie de balade, care au in fundal cateva pasaje masive, extatice, ale instrumentelor de coarde si un grup de vocaliste care suna ca un cor de sirene voluptoase. Rafinamentul cu care se excuta piese ca "Just For A Thrill" si "Come Rain Or Come Shine" este absolut uluitor pentru un tanar care nu atinsese inca treizeci de ani si sta marturie a
placerii si talentului sau de a transcende limitele genurilor muzicale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu