miercuri, 1 aprilie 2009

MARTY ROBINS - GUNFIGHTER BALLADS AND TRAIL SONGS (1959)

Casa de discuri: CBS
Producator: Don Law

Director artistic: Howard Fritzon

Tara de origine: S.U.A.

Durata: 35:53


Marty Robins a afirmat adesea ca a avut o copilarie nefericita. Din ea i-a ramas insa un lucru bun - dragostea pentru Vestul american. Crescut in prafuitul orasel Glendale din Arizona, Robinson se indeletnicea cu mici furtisaguri pentru a-si putea cumpara bilet la ultimul film cu faimosul cowboy cantaret Gene Autry - cand nu, facea impreuna cu fratele sau, pe imblanzitorul de cai. Dupa cateva hituri comerciale in anii 1950 (intre care "Singing The Blues", care in aceeasi vreme ocupa locul 1 in interpretarea lui Guy Mitchell), rebotezatul Robbins a decis sa-si valorifice pasiunea pentru stilul country, scotand un album care avea sa lanseze o noua moda durabila.

Inregistrat intr-o singura zi, cu o orchestra buna, din pacate prea putin cunoscuta, Gunfighter Ballads And Trail Songs reprezinta un omagiu adus batranului Vest. Unele dintre ele sunt balade traditionale, intre ele remarcandu-se "Billy The Kid" si "The Strawberry Roan". Ceea ce defineste albumul sunt insa cele patru cantece compuse de Robbins, interpretate in stilul sau specific, duios si sentimental. "Big Iron" este o piesa care evoca extrem de expresiv mitul cinematografic al cowboy-ului, inspirata de legendele pe care tanarul Robbins le auzise de la bunicul sau texan. "El Paso" este o prelucrare a temei intr-un discurs la persona intai, in care Robbins povesteste cum a impuscat cu sange rece un strain, din drgoste pentro o misterioasa tanara mexicana. Cantecul a obtinut primul premiu Grammy acordat unei compozitii country; LP-ul de pe care provenea a fost un model pentru nenumarate albume-concept de cantece country care i-au urmat.

Robbins a avut succes si mai departe; si in clasamentele muzicale, desigur, dar si ca actor, realizator de emisiuni TV, scriitor (a scris un roman, The Small Man) si ca pilot de masini de curse.

Lista piese

01. Big Iron 4:03
02. Cool Water 3:16
03. Billy The Kid 2:25
04. A Hundred And Sixty Acres 1:47
05. Thet`re Hanging Me Tonight 3:11
06. The Strawberry Roan 3:30
07. El Paso 4:26
08. In The Valley 1:53
09. The Master`s Call 3:13
10. Running Gun 2:17
11. The Little Green Valley 2:32
12. Utah Carol 3:18

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu