joi, 2 aprilie 2009

THE DAVE BRUBECK QUARTET - TIME OUT (1959)

Casa de discuri: Columbia
Producator: Teo Macento
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A
Durata: 38:21

Pianistul Dave Brubeck nu se astepta nicidecum la un mare succes atunci cand a intrat in studiourile de inregistrari, in 1959, cu un teanc de partituri compuse in niste masuri cam ciudate. artist indraznet si mereu dispus sa experimenteze, Brubeck isi castigase deja un auditoriu respectabil concertand in campusurile universitare. Cu
Time Out el a reusit sa realizeze unul din cele mai indragite albume de jazz din toate timpurile cu un material a carui atractivitate parea initial cel putin improbabila.

Melodia "Take Five", compusa 5/4 (considerata pana atunci nepotrivita pentru jazz), este o improvizatie sustinuta a lui Brubeck, acompaniata de sunetul sinuos al saxofonului alto al lui Paul Desmond. In multe privinte, Brubeck nu este vedeta albumului. se uita adesea ca autorul faimosului hit este Desmond - ale carui sonoritati austere au jucat un rol atat de important in succesul cvartetului. La fel de convingatoare sunt si tobele, manuite cu un profesionalism absolut de Joe Morello, si versta chitara bass a lui Eugene Wright - amandoua au transformat piese dificile precum "Blue Rondo A La Turk", in masura 9/8, si "Three To Get Ready", care oscileaza intre 3/4 si 4/4, in standarde de jazz. Tineti minte ca aceasta era epoca in care John Coltrane, Cecil Taylor si Ornette Coleman explorau cararile nebatatorite ale stilului free-jazz.


Dupa succesul general al lui Time Out, criticii, in logica lor pe dos, l-au desconsiderat si mai tare pe si asa des ponegritul Brubeck. Dar albumul continua sa se vanda bine si astazi si, in ciuda frecventei utilizari a muzicii in reclame, sa-si pastreze puterea de seductie.

Lista piese


01. Blue Rondo A La Turk 6:44
02. Strange Meadow Lark 7:22

03. Take Five 5:24

04. Three To Get Ready 5:24

05. Kathy`s Waltz 4:48

06. Everybody`s Jumpin' 4:23

07. Pick Up Sticks 4:16

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu