vineri, 3 aprilie 2009

JOAN BAEZ - JOAN BAEZ (1960)

Casa de discuri: Vanguard
Producator: Maynard Solomon
Director artistic: Jules Halfant
Tara de origine: S.U.A
Durata: 46:07Dupa ce, in anii 1950, cantase in diferite cafenele din Boston, Joan Baez a facut senzatie la Newport Folk Festival, unde vocea angelica a frumoasei interprete a cucerit publicul. Si, desi pozitia pozitia ideologica ferma pentru care a devenit mai apoi cunoscuta pare absenta din acest prim album, el nu e lipsit de un substrat politic - Baez a ales sa incheie contractul cu mica firma producatoare Vanguard, impresionata de decizia lor de a promova formatia de muzica folk The Weavers, cu toate ca majoritatea membrilor ei erau la ora aceea acuzati de a fi comunisti.

Alegerea lui Baez a fost cu siguranta fericita, atat pentru ea, cat si pentru companie - albumul ei de debut continua sa fie unul dintre cele mai bine vandute discuri ale unei interprete de muzica folk si a fost primul din seria de sase discuri de aur obtinute de cantareata (un succes cu atat mai impresionant cu cat la vremea respectiva discurile single dominau piata si clasamentele). Baez a scos 17 albume la casa de discuri Vanguard. Desi mai tarziu a devenit "regina" "regelui" muzicii folk Bob Dylan (care la inceput a venerat-o), numele ei nu a fost legat de al lui Dylan pana la aparitia celui de-al treilea album al ei, pe care a interpretat prima data cantece ale unor compozitori contemporani.

La 20 de ani insa, Baez canta melodii traditionale, inclusiv cateva balade englezesti si americane - intre care se remarca "Wildwood Flowers" si "House Of The Rising Sun", care-i pun in valoare vocea limpede, vibranta. Desi cantareata nu-si ocupase inca locul in avangarda miscarilor protestatare, forta, compasiunea si curajul ei erau deja vizibile pe acest prim album, care a contribuit semnificativ la revitalizarea muzicii folk in gusturile tinerei generatii.


Lista piese

01. Silver Dagger 3:42
02. Fare Thee Well (10.000 miles) 3:18
03. House Of The Rising Sun 2:54
04. All My Trails 4:38
05. Wildwood Flowers 2:34
06. Donna Donna 3:12
07. John Riley 3:51
08. Rake And Rambling Boy 1:57
09. Little Moses 3:27
10. Mary Hamilton 5:54
11. Henry Martin 4:11
12. El Preson Numero Nueve 2:47

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu