miercuri, 15 aprilie 2009

BOB DYLAN - THE FREEWHEELIN' BOB DYLAN (1963)

Casa de discuri: Columbia
Producator: John Hammond
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 50:04


"N-am vrut niciodata sa fiu profet sau mantuitor". (Bob Dylan, 2004)


Desi in anii 1950 si 1960 muzica folk a fost unul dintre stalpii culturii populare americane, nimeni nu a reusit sa intruchipeze mai bine spiritul tensionat al vremurilor ca Bob Dylan, iar
The Freewheelin` Bob Dylan in particular a contribuit mult la intarirea reputatiei sale de compozitor-interpret dotat cu un talent iesit din comun, cu darul atentiei poetice fata de detalii, cu simtul umorului si arta povestirii.

Albumul reprezinta angajamentul social al lui Dylan. (Pe coperta, cantaretul apare impreuna cu prietena sa de atunci, Suze Rotolo, plimbandu-se prin Greenwich Village, unde a avut primele succese ca interpret folk). Trei dintre cantecele de pe disc - "Blowin` In The Wind", "A Hard Rain`s A-Gonna Fall" si "Masters Of War" - sunt perfect reprezentative pentru nevoia de schimbare resimtita de generatia lui. Acestea raman, in multe privinte, cele mai rezistente compozitii ale lui Dylan, reluate de muzicieni ai tuturor genurilor, inclusiv rap, reggae si country.

Ca intotdeauna, Dylan a depus toate eforturile pentru a desfide orice calificari - o caracteristica a intregii sale cariere. In piese precum "Don`t Think Twice, It`s All Right" sau superba "Girl From The North Country", Dylan cocheteaza cu balada tragica de dragoste, cu suprarealismul si chiar cu spiritul comic. Cel putin in aceasta privinta,
The Freewheelin` Bob Dylan marturiseste influenta operei celui care i-a fost cantaretului prima sursa de inspiratie in muzica: Woody Guthrie. In mod similar, cantecele acestea ignora publicul larg american, preferand sa se apropie de clasele de jos, de napastuitii societatii. In acest sens, albumul poate fi inteles ca un manifest.

In ciuda faptului ca Dylan a respins constant eticheta aplicata lui, de exponent al generatiei sale,
The Freewheelin` Bob Dylan surprinde exact atmosfera societatii contemporane lui.

Lista pieselor

01. Blowin' In The Wind 2:48
02. Girl From The North Country 3:22
03. Masters Of War 4:34
04. Down The Highway 3:27
05. Bob Dylan`s Blues 2:23
06.
A Hard Rain`s A-Gonna Fall 6:55
07. Don`t Think Twice, It`s All Right 3:40
08. Bob Dylan`s Dream 5:03
09. Oxford Town 1:50
10. Talking World War III Blues 6:28
11. Corrina Corrina 2:44
12. Honey, Just Allow Me One More Chance 2:01
13. I Shall Be Free 4:49

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu