joi, 16 aprilie 2009

SAM COOKE - LIVE AT THE HARLEM SQUARE CLUB (1963)

Casa de discuri: RCA
Producator: Nementionat

Director artistic: Nementionat

Tara de origine: S.U.A

Durata: 35:56

Dupa ce incepuse ca interpret de gospel si apoi de melodii pop de o simpla politete amabila, Sam Cooke si-a reinventat imaginea de artist ca interpret de R&B pasional si debordand de senzualitate.
Live At The Harlem Square Club ilustreaza aceasta transformare radicala mai bine decat orice alt album al sau - e un soi de exorcism care a separat definitiv perioada sacra si cea profana din cariera cantaretului.

In 1963, Cooke era o legenda a muzicii de culoare, un furnizor constant de hituri, proprietar al casei de discuri si al editurii SAR (cu care avea contract ce ii asigura libertate de exprimare deplina) si autor al unei compilatii recente,
Best Of, instalate solid in Top 30, care i-a confirmat statutul de numar 1 in R&B. Inregistrare a unui recital dintr-un club muncitoresc din ghetoul din Miami, Live At The Harlem Square Club este de multa vreme considerat unul dintre cele mai bune albume live din istoria muzicii - cu atat mai mult invaluit in legenda, cu cat a fost lansat la 22 de ani de la inregistrare.

Albumul iese in evidenta in opera lui Cooke prin exuberanta sa. Sustinut de ritmul robust si percutant al unei orchestre din care faceau parte redutabilul saxofonist King Curtis si maestrul chitarei Cliff White, Cooke ne ofera interpretari pline de ritm si de stralucire ale unor melodii cuceritoare , precum "Feel It", "Chain Gang", "Twistin' The Night Away" sau "Bring It On Home To Me", majoritatea creatii ale sale recente.

Cooke este un showman extraordinar de la un capat la altul al albumului, foarte sigur pe sine, insolent si cu o voluptate provocatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu