luni, 13 aprilie 2009

RAY PRICE - NIGHT LIFE (1962)

Casa de discuri: Koch
Producator: Frank Jones - Don Law
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 37:36"Daca eram medic veterinar, eram bogat" (Ray Price, 2002)Ray Price se afla la o rascruce de drumuri. In 1952, la sfatul cantaretului Hank Williams, texanul se mutase in Nashville; alaturi de formatia lui Williams, isi construise curand o cariera de invidiat ca unul dintre cei mai cautati cantareti in barurile country. Si totusi, un deceniu mai tarziu, promotorii muzicii country erau tot mai "spalati". Sunetul elegant, sustinut de chitara al lui Buck Owens - facut parca anume pentru a fi transmis la radio si fabricat nu la Nashville, ci in Bakersfield, California - deschidea ochii interpretilor acestui gen asupra valentelor sale comerciale. Schimbarile erau iminente.


Price isi descrie albumul ca pe o culegere de cantece despre "fericire, tristete, disperare". E, de fapt, multa disperare aici si fericire aproape deloc. Nu va lasati inselati de nonsalanta stilului luii Price - Night Life este varianta Nashville a albumului lui Sinatra In The Wee Small Hours.

Melodia care da titlul albumului, compusa de Willie Nelson (care a cantat o vreme in orchestra lui Price, pana cand cei doi s-au certat, se pare ca din cauza ca Nelson i-a impuscat lui Price unul din cocosi), era deja tocita de atatea interpretari, dar Price ii insufla o viata noua cu vocea sa ireverentioasa si necrutatoare. Cele 11 melodii care ii urmeaza se refera toate la aceleasi realitati: locuinte pustii, baruri vag luminate, bulevarde ale dezamagirilor. In doua melodii apar si instrumente cu coarde, dar omul-cheie e aici Buddy Emmons, a carui dexteritate in manuirea pedalei chitarii da albumului atmosfera de bar ieftin (asa-numitul stil "honky tonk"), dar si de melancolie.

Price si-a schimbat apoi costumul de cowboy cusut de faimosul Nudie Cohn (inclusiv palaria indiana care se asorta cu porecla sa de "Cherokee Cowboy") pe o tinuta mult mai eleganta pentru a interpreta propria versiune a cantecului "Danny Boy", care a cucerit clasamentele americane. Dar discul acesta exemplar despre tristetea orelor tarzii ramane neegalat.

Lista pieselor

01. Introduction And Theme Night Life 6:49
02. Lonely Street 3:02
03. The Wild Side Of Life 3:00
04. Sittin` And Thinkin` 2:47
05. The Twenty-Fourth Hour 2:54
06. A Girl In The Night 2:49
07. Pride 2:39
08. There`s No Fool Like A Young Fool 2:59
09. If She Could see Me Now 2:42
10. Bright Lights And Blonde Haired Woman 2:26
11. Are You Sure 2:24
12. Let Me Talk To You 3:05

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu