duminică, 12 aprilie 2009

STAN GETZ AND CHARLIE BYRD - JAZZ SAMBA (1962)

Casa de discuri: Verve
Producator: Creed Taylor
Director artistic: Olga Albizou
Durata: 33:08"...cant pentru ca vreau sa aduc muzica oamenilor care vor sa asculte muzica. Pentru mine asta e totul" (Stan Getz 1950)

Desi se spune adeseori
Jazz Samba a fost scanteia care a aprins valvataia maniei bossa-nova, albumul acesta nu este primul care a facut cunoscut lumii noul stil de muzica. Extrem de popularul film Orfeu negru al lui Marcel Camus (1959), a carui actiune se petrecea in Brazilia contemporana, intrigase deja publicul international datorita partiturii memorabile semnate de Luiz Bonfa si Antonio Carlos Jobim. Dar, cand chitaristul Charlie Byrd s-a intors dintr-o calatorie in America de Sud si a inceput sa imparta prietenilor sai niste casete cu muzica braziliana, el a raspandit un microb care avea sa "explodeze" intr-o adevarata epidemie prin intermediul acestui album. Sunetul saxofonului tenor al lui Stan Getz, suplu si luminos, s-a dovedit perfect potrivit melodiilor gratioase si inefabile de bossa nova si ritmurile ei pulsande.

Inregistrat intr-o singura sedinta intr-o biserica din Washington D.C., albumul este un amestec perfect de swing si samba, in care saxofonul catifelat al lui Getz trece pe nesimtite de la o piesa la alta. Vedeta a scenei de jazz de la sfarsitul anilor 1940, si inceputul anilor 1950, Getz se luptase o vreme cu dependenta de droguri si revenise nu demult in Statele Unite, dupa cativa ani petrecuti in Europa in momentul in care "Desafinando" a luat cu asalt topurile. Succesul albumului - si apoi, inregistrarile lui Getz, care urmau sa devina celebre, alaturi de Joao si Astrud Gilberto - au transformat sonoritatile braziliene intr-o redutabila forta comerciala pe piata muzicii, intr-un timp cand avantul initial al rock-ului se disipase intr-o multime de baloane de sapun, iar The Beatles cantau inca prin cluburi obscure in Hamburg.

Colaborarea dintre Byrd si Getz s-a incheiat curand in discordie, dar muzica lor este o insula de frumusete calma, aproape transcendenta, intr-un univers de muzica pop prea adesea dominat de superficialitate si poza.

Lista pieselor

01. Desfinando 5:49
02. Samba Dees Days 3:33
03. O Pato 2:30
04. Samba Triste 4:44
05. Samba De Uma Nota S6 6:11
06. E Luxo So 3:41
07. Bahia 6:40

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu