sâmbătă, 11 aprilie 2009

BOOKER T. AND THE M.G.s - GREEN ONIONS (1962)

Casa de discuri: Stax
Producator: Jim Stewart
Director artistic: Haig Adishian
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 34:55"O multime de tobosari il copiaza pe Al Jackson."

(Steve Cropper 1994)


In perioada de inceput a rock-ului, o data la cativa ani, un album instrumental reusea sa faca slalom printre nenumaratele competitoare lansate de vocalisti si sa ajunga pe primul loc in topuri - exemple sunt
Honky Tonk al lui Bill Dogget in 1956 sau Tequila al formatiei The Champs in 1958. In 1962, a fost randul lui Green Onions, o suma de compozitii blues interpretate la chitara si orga, un soi de adaptare a jazzului practicat de organistul Jimmy Smith pentru piata muzicii pop, punctata de pasaje intense la chitara. Booker T. And The M.G.s se dovedeau formatia cea mai plina de patos din lume.

Albumul, a carui coperta prezenta cateva legaturi de ceapa verde proaspata, numai buna de o tocanita ca in Sud, cuprinde hit-ul care-i da titlul (o piesa improvizata in timp ce grupul astepta sa inceapa o sesiune de inregistrari) si o serie de melodii seducatoare, precum langurosul "Behave Yourself" sau versiunile R&B ale lui "I Got A Woman" si "One Who Really Loves You", apartinand lui Ray Charles si, respectiv, lui Smokey Robinson. Demne de semnalat sunt si adaptarile pline de energie ale unor piese pop, precum "Strangers On The Shore" si "Rinky-Dink" ale lui Acker Bilk si delicioasa "Comin` Home Baby". Cu timpul, "sunetul" specific casei de dicuri Stax, exemplificat de Carla Thomas si Otis Redding, a devenit faimos si atunci s-a putut afla si cine erau misteriosii M.G.s: organsitul Booker T. Jones, chitaristul Steve Cropper, basistul Duck Dunn, si tobosarul Al Jackson - surprinzator pentru o companie care promova muzica populatiei de culoare, Cropper si Dunn erau albi.

In 1962, melodiile scurte, lipsite de artificii de pe Green Onions sunau nemaipomenit, cu replicile muscatoare ale lui Cropper intersectand liniile melodioase ale lui Booker. Green Onions este un album cu adevarat crucial: vigoarea sa adolescentina si fuziunea rock-soul aveau sa-i inspire apoi pe The Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd si o intreaga generatie de interpreti de blues-rock veniti din Sudul american.

Lista pieselor

01. Green Onions 2:45
02. Rinky Dink 2:39
03. I Got A Woman 3:32
04. Mo` Onions 2:50
05. Twist And Shout 2:09
06. Behave Yourself 3:45
07. Stranger On The Shore 2:18
08. Lonely Avenue 3:25
09. One Who Really Loves You 2:22
10. You Can`t Sit Down 2:46
11. A Woman, A Lover, A Friend 3:15
12. Comin` Home Baby 3:09

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu