miercuri, 8 aprilie 2009

Muddy Waters - Muddy Waters At Newport (1960)

Casa de discuri: Chess
Producator: Nementionat
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 32:38Muddy Waters si-a petrecut cea mai mare parte a anilor 1950 in clasamanetele R&B cu hituri precum "Rollin' and Tumblin'" - si a facut cunoscut si blues-ul live - publicului larg de americani albi. Dupa ce vanzarile discurilor sale incepusera sa scada spre sfarsitul anilor 1950, firma
Chess Records a decis sa-l relanseze pe cel mai bun muzician al sau ca pe un interpret de albume, asa ca a inregistrat pe banda recitalul lui Muddy de la Newport Jazz Festival.

Cand a intrat pe scena in dupa-amiza aceea, Waters se simtea aproape la fel de strain de publicul alb pe cat de necunoscuta ii era lacestuia varianta lui de boogie a la Chicago cu influente country. Refrenul clocotitor al lui "Hoochie Coochie Man" si bocetul neprefacut din "Baby Please Don`t Go" sunau mult mai diferit de trompeta rafinata a lui Dizzie Gillespie. Dar, spre sfarsitul inregistrarii, chitara energica a lui Muddy, muzicuta stridenta a lui James Cotton si pianul jovial a lui Otis Spann ii facusera deja pe tinerii amatori de jazz sa danseze printre randurile de scaune pe molipsitorul "Got My Mojo Working".

Daca acest album ar fi reprezentat doar momentul in care blues-ul live a intrat in casele clasei de mijloc americane, el tot ar fi memorabil. Daca ar fi fost numai albumul care a familiarizat muzicieni precum Jimmy Page si Eric Clapton cu sonoritatile R&B ale artistilor de culoare, el tot ar fi o lucrare de referinta. Dar, dupa 45 de ani si milioane de exemplare vandute, Muddy Waters At Newport este, in esenta, o marturie definitorie a magnetismului si a profunzimii muzicii blues originare in forma sa cea mai autentica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu