duminică, 5 aprilie 2009

MIRIAM MAKIBA - MIRIAM MAKIBA (1960)

Casa de discuri: RCA Victor
Producator: Harry Belafonte
Tara de origine: Africa de Sud
Durata: 34:42
"Viata mea a fost o succesiune de suisuri si coborasuri" (Miriam Makeba)
Cantece de xhosa traditionale se impletesc cu sonoritati diafane de jazz african, melodioase cantece de leagan indoneziene si antrenante ritmuri caraibiene - combinatie incredibila de nenumarate stiluri si influente, cu un efect incendiar. Aparut la un an dupa popularul musical King Kong (1959), al carui tur in Anglia a oferit multor muzicieni sud-africani ocazia sa scape de regimul apertheid, albumul de debut al lui Makeba este un portret emotional al artistului in exil.


Incurajata de primirea entuziasta care i se facuse la clubul newyorkez Village Vanguard, Makeba se dovedeste in acest album, la 28 de ani, o cantareata matura, care paseste sigura de sine pe scena internationala a muzicii. Pentru ascultatorul vestic, mare parte din farmecul albumuli cansta in timbrul "exotic" al inflexiunilor xhosa, pe care le capata melodii tonice afro-pop precum "Click Song" sau saltareata "Mbube" (in care apare The Chad Mitchell Trio). Revista Time Magazine a sesizat imediat acest amestec de sonoritati autentic africane si muzica pop occidentala de buna calitate si a proclamat-o pe Makeba "cel mai promitator talent vocal de multi ani incoace". Totusi, aplauzele criticilor nu au dus si la vanzari pe masura, asa ca firma producatoare nu i-a mai reinnoit contractul interpretei. E drept ca melodii pop usurele precum "The Naughty Little Flea" sau cantece folk clasice de de genul lui "House Of The Rising Sun" tinteau clar spre preferintele publicului larg, iar balade de suflet precum "Umhome" erau inca prea specific africane pentru a fi apreciate de ascultatorii obisnuiti.

Albume mai putin inspirate de sonoritatile originare ii vor aduce curand lui Makeba statutul de "Mama Afrika" - primadona continentului negru -, dar ceea ce ne captiveaza si azi este vocea emigrantei sud-africane care isi canta dorul de casa folosindu-se de schemele muzicale ale continentului adoptiv.

Lista piese

01. The Retreat Song 2:34
02. Suliram 2:45
03. The Click Song 2:09
04. Umhome 1:16
05. Olilili 2:31
06. Lakutshn, Ilanga 2:07
07. Mbube 3:17
08. The Naughty Little flea 3:45
09. Where Does It Lead 2:29
10. Nomeva 2:37
11. House Of The Rising Sun 1:57
12. Saduva 2:30
13. One More Dance 2:40
14. Iya Guduza 2:05

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu