marți, 7 aprilie 2009

JIMMY SMITH - BACK AT THE CHICKEN SHACK (1960)

Casa de discuri: Blue Note
Producator: Alfred Lion
Director artistic: Reid Miles
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 43:49Evocatoare de strane bisericesti si patinoare, orga fusese lasata candva in seama scenelor muzicale periferice, un fel de verisoara saraca a titerei si acordeonului. Si iata ca apare deodata Jimmy Smith, care, in 1954, devine interesat de acest instrument exact in momentul in care compania Hammond scotea modelul relativ compact B3.


Smith a revolutionat imaginea instrumentului gratie combinatiei sale de bebop, blues si gospel, dand nastere unui nou stil, plin de forta si de ritm - soul jazz - si unei serii intregi de discipoli care au adoptat orga Hammond B3 si au introdus-o in micile lor formatii.

Back At The Chicken Shack este probabil cel mai reusit album al lui Smith, extraordinar de ritmat, plin de armonii sofisticate si radiind stari sufletesti dintre cele mai intime. Inregistrat pe 25 aprilie 1960, albumul l-a adus in atentia publicului pe saxofonistul Stanley Turrentine, dar stilul elegant si discret al chitaristului Kenny Burrell si nonconformismul irezistibil al tobosarului Donald Bailey sunt aici la fel de remarcabile.

Fie ca reduce la notele ei esentiale vreo melodie arhicunoscuta, precum "When I Grow To Old To Dream", fie ca se involbureaza in "Minor Chant", cvartetul suna intotdeauna gata sa se dezlantuie intr-un sunet profund, tumultuos. Aproape la fel de interesanta ca muzica este coperta albumului. In locul unuia dintre studiile de caracter oarecum melancolice tipice pentru graficianul Reid Miles, cu stilul lor economic si aerisit, Back At The Chicken Shack etaleaza o fotografie hazlie a lui Smith, imbracat intr-o camasa rosu-aprins, sezand in fata unui cotet de pasari cu un caine de vanatoare la picioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu