vineri, 10 aprilie 2009

RAY CHARLES - MODERN SOUNDS IN COUNTRY AND WESTERN MUSIC (1962)

Casa de discuri: ABC - Paramount
Producator: Sid Feller
Director artisctic: Flynn - Viceroy
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 39:51"...daca o cant bine s-ar putea sa castig mai multi fani decat pierd." (Ray Charles 1962)

E greu, poate, sa ne imaginam ce unda de soc trebuie sa fi produs acest album in 1962: un cantaret de R&B de culoare, narcoman, merge pe urmele maestrilor country Hank Williams si Don Gibson cu 18 luni inainte de faimosul discurs al lui Martin Luther King "I Have A Dream". Dar, daca spiritul acesta revolutionar al albumului si-a pierdut acuitatea de-a lungul anilor, calitatea excelenta a muzicii de pe
Modern Sounds In Country And Western Music sare si astazi in ochi de la primele note ale irezistibilului "Bye Bye Love".

Nici un alt album de pana atunci nu a imbinat atat de eficient muzica soul si sentimentalismul - si doar foarte putine au facut-o dupa aceea. Vezi felul in care vocea ragusita a lui Charles dialogheaza cu corul in piesa lui Gibson "I Can`t Stop Loving You", lansata numai dupa multe ezitari pe un album single - Charles, care a facut inregistrarile impotriva vointei casei de discuri, vroia ca albumul sa fie considerat o creatie unitara -, dar care a ajuns apoi pe primul loc in topuri si a facut vanzari de milioane. La fel de neprefacuta este si suferinta pe care Charles o dezvaluie in nemuritoarea "Born To Lose" - desi meritul lui genial este acela de a nu-si exploata niciodata emotiile pe scena in scopuri comerciale. Piesa lui Floyd Tillman "I Love You So Much It Hurts" este cantata aproape in soapta in timp ce "Just A Little Lovin`" de Eddy Arnold devine un flirt dezinvolt, plin de ritm, capatand insa o impertinenta surprinzatoare pentru o melodie care, in intentia compozitorului, fusese doar un soi de ocheada aruncata peste ringul de dans.

Peste tot, orchestratiile lui Marty Paich sunt doar o idee prea dulcege; Gil Fuller si, mai ales, Gerald Wilson ofera cateva aranjamente admirabile pentru big band. Albumul a ramas 14 saptamani pe primul loc al clasamentelor americane.

Lista pieselor

01. Bye Bye Love 2:12
02. You Don`t Know Me 3:16
03. Half As Much 3:28
04. I Love You So Much It Hurts 3:35
05. Just A Little Lovin' 3:29
06. Born To Lose 3:18
07. Worried Mind 2:57
08. It Makes No Difference Now 3:36
09. You Win Again 3:31
10. Careles Love 4:01
11. I Can`t Stop loving You 4:14
12. Hey, Good Looking 2:14

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu