joi, 9 aprilie 2009

BILL EVANS - SUNDAY AT THE VILLAGE VANGUARD (1960)

Casa de discuri: Riverside
Producator: Orrin Keepnews
Director artistic: Ken Deardoff
Tara de origine: S.U.A
Durata: 68:09
Unul dintre cei mai influenti pianisti ai anilor 1960-1970, Bill Evans a fost o personalitate definitorie in istoria jazzului, aparand de la inceput, de la sfarsitul anilor 1950, pe scena muzical ca un artist matur, deja format. Instrumentist sofisticat, de un lirism intens, emotionant, Evans este cunoscut pentru timbrul unic, profund, al interpretarilor sale pianistice, care face ca pasajele sale sa straluceasca parca intr-o lumina evanescenta.


Evans isi facuse deja un nume rasunator acompaniindu-i pe George Russel, Lee Konitz, Jimmy Giuffre, Charles Mingus si, mai ales, pe Miles Davis, la al carui album revolutionar, Kind Of Blue, a contribuit in mod hotarator. In 1959, Evans s-a despartit de Davis pentru a-si forma propriul grup si si-a gasit partenerii ideali in Scott LaFaro, un virtuoz al chitarei bas, si in extrem de receptivul tobosar Paul Motian. In momentul cand Evans a decis sa inregistreze concertul sustinut de trio la clubul Village Vanguard in 1961, cei trei ajunsesera sa comunice aproape telepatic. Stilul lor intens interactiv, care sterge granitele traditionale dintre instrumentist si si solist, a deschis cai noi formatiilor mici de jazz. Fiecare melodie de pe album rezista la auditii repetate, dar "Gloria`s Step" este uimitoare, in timp ce "conversatia" instrumentelor din "Alice In Wonderland" este printre cele mai reusite pagini din istoaria jazzului.

Evans a murit la numai 51 de ani, dupa o lupta de decenii cu dependenta de droguri. Dar, chiar si numai cu aceasta mostenire, locul lui in galaxia starurilor muzicii de jazz ar fi fost asigurat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu