luni, 27 aprilie 2009

JERRY LEE LEWIS - LIVE AT THE STAR CLUB, HAMBURG (1965)

Casa de discuri: Philips
Producator: Siegfried E. Loch
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 37:48Majoritatea oamenilor nu ar putea probabil numi patru cantece faimoase ale celui supranumit The Killer pentru energia sa tumultuoasa, dar aproape oricine stie povestea turneului sau din 1958 in Marea Britanie, care a facut valva la stiri. Din fericire istoria mariajului cu verisoara sa de a doua, Myra, care avea pe atunci numai 13 ani, nu l-a daramat pe Jerry Lee - l-a trimis numai, dintre favoritii publicului larg, in lumea muzicala underground, unde, la adapost de ochii curiosilor,
a putut inregistra cel mai vulcanic album live din istoria rock`n`roll-ului.

Lewis a sosit la Star Club in aprilie 1964, dupa ce facuse un turneu in Anglia impreuna cu o trupa din Liverpool, The Nashville Teens, care aveau un contract in Hamburg - si carora americanul li s-a alaturat pentru o noapte. Sunetul anilor 1960 se simte imediat in violenta cu care "veteranul" in varsta de 30 de ani al rock-ului "Mean Woman Blues". Nu ne-am insela probabil daca am presupune ca scaunul pe care statea Lewis era tandari la sfarsitul primei melodii. Credeti ca solistul isi sincronizeaza inceputul sau finalul cantecelor cu trupa? Nici pomeneala. In primele 20 de minute instrumentistii abia daca pot tine pasul cu Lewis - pe "Mean Woman Blues", "High School Confidential" si pe ceea ce e poate versiunea definitiva a piesei lui Ray Charles "What`d I Say", in care Lewis inlocuieste orice trimitere la senzualitate de tip gospel cu pura dorinta sexuala. Iar sirul de pieses originale - "Hound Dog", "Long Tall Sally" si "Whole Lotta Shakin`" - este doar o forma distilata de anarhism.

Prea mult? Acesta este rock-ul asa cum ar fi trebuit el sa fie, in esenta, intotdeauna: mai rapid, mai navalnic si mai nebunesc decat orice a auzit publicul meloman pana la aparitia celor de la The Ramones.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu