duminică, 26 aprilie 2009

THE ROLLING STONES - THE ROLLING STONES (1964)

Casa de discuri: Decca
Producator: Andrew Loog Oldham

Director artistic: Nementionat

Tara de origine: Marea Britanie
Durata: 32:59"Nu regret nimic..." (Keith Richards, 1980)

Vechi (si tanar) de 40 de ani, The Rolling Stones este un moment la fel de hotarator in istoria muzicii ca si intalnirea dintre John si Paul sau Nirvana detronandu-l in clasamente pe Michael Jackson. Jagger, Richard (cum isi spunea pe atunci) si compania nu erau novici ai studiourilor de inregistrari cand, in ianuarie 1964, si-au inceput sedintele pentru primul lor album. Avusesera deja succes in, 1963, interpretand "Come On" al lui Chuck Berry si "I Wanna Be Your Man" de Lennon si McCartney.

Dar, in postura de compozitori, nu erau atat de siguri pe ei. Considerand ca primele lor incercari de compozitie nu erau potrivite pentru formatie, Jagger si Richards le-au incredintat Mariannnei Faithfull si lui Gene Pitney. Dintre piesele originale de pe album, "Now I`ve Got A Witness" si "Little By Little" (semnate cu pseudonimul colectiv Nanker Phelge) datoreaza mult melodiei "Can I Get A Witness" a lui Marvin Gaye, si, respectiv, lui "Shame, Shame, Shame" a lui Jimmy Reed, in timp ce, "Tell Me (You`re Coming Back)" este aproape o pastisa a sunetului Merseybeat.

Dar reluarile nu facusera nici un rau lui Frank Sinatra sau lui Elvis, iar The Rolling Stones stabilesc aici un model demn de urmat: ia o melodie blues si fa-o sa sune mai aspru, mai rapid si mai amenintator.

In cadrul oferit de popularitatea in ascensiune a Beatles-ilor, rezultatul a fost rasunator. In America, firma London Records a adaugat "cei mai noi furnizori de hituri britanici" pe o coperta ambitioasa care, in Anglia nu etala nici un text afara de logoul companiei de discuri. London Records a inlocuit, de asemenea, melodia lui Bo Diddley "I Need You Baby (Mona)" cu o versiune de mare succes a melodie lui Buddy Holly "Not Fade Away".

The Rolling Stones nu este, in continut, la fel de buna ca albumele pe care formatia le va scoate in urmatorii ani - sau chiar in urmatoarele luni. Dar lascivitatea lui aroganta a avut un impact revolutionar asupra muzicii pop cuviincioase a vremii - ale carui ecouri se simt si astazi.

Lista pieselor

01. Route 66 2:21
02. I Just Want To Make Love To You 2:18
03. Honest I Do 2:10
04. I Need You Baby (Mona) 3:35
05. Now I`ve Got A Witness 2:32
06. Little By Little 2:40
07. I`m A King Bee 2:37
08. Carol 2:34
09. Tell Me (You`re Coming Back) 4:05
10. Can I Get A Witness 2:56
11. You Can Make It If You Try 2:02
12. Walking The Dog 3:09

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu