vineri, 1 mai 2009

THE BEACH BOYS - THE BEACH BOYS TODAY! (1965)

Casa de discuri: Capitol
Producator: Brian Wilson
Director artistic: Nementionat
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 28:42"Luni de zile am gandit si am planuit..."


In ciuda faptului ca include de departe cea mai proasta piesa din toata aceasta carte, The Beach Boys Today! este un album absolut atipic, impartit in mod egal intre melodii pop nonsalante despre baieti si fete si balade dramatice inspirate de formatiile de fete promovate de Phil Spector. Cu putin exercitiu nu e greu de nici macar de demonstrat ca e un album mai bun decat Pet Sounds - nu are nici urma din autocompatimirea care il pastreaza acesta din urma.

Desi inregistrat la scurt timp dupa ce, extenuat de programul extrem de solicitant, Brian Wilson avusese o criza in timpul unui turneu, albumul se deschide cu unul dintre cantecele cele mai exuberante interpretate vreodata de trupa, "Do You Wanna Dance?". Dupa vreo doua versuri pe care se aude doar muzica, Brian Wilson da volumul la maximum, invitand vocalistii - ceea ce rezulta este sunetul si ritmul perfect al anilor 1960. Restul melodiilor de pe prima fata au acelasi stil antrenant: "When I Grow Up" era cea mai matura si mai complexa compozitie de pana atunci a lui Wilson; "Help Me Ronda" este o versiune timpurie a ceea ce avea in curand sa devina (cu un "h" adaugat in titlu) unul dintre single-urile lor cele mai aclamate.

Dar a doua fata a discului este cea care face deliciul cunoscatorilor. Cele cinci balade sunt cantece de dragoste complexe, personale, sensibile si duioase, care nu seamana cu nimic din ceea ce se auzea in muzica pop a timpului. Semne timpurii ale ceea ce avea sa fie Pet Sounds se aud in "Please Let Me Wonder" si "Kiss Me Baby", dar acesta din urma este absolut comparabil cu "God Only Knows".

Pentru prima data, cu acest album, Brian a reusit sa-i intreaca pe The Beatles si The Rolling Stones. Aici incepe o lupta pentru suprematie care se va intinde pe parcursul a doi ani si care se va incheia cu o alta criza si cu abandonarea inregistrarilor pentru albumul Smile. E mai bine sa ni-i amintim asa cum erau la inceput.

Lista pieselor

01. Do You Wanna Dance? 2:20
02. Good To My Baby 2:17
03. Don`t Hurt My Little Sister 2:08
04. When I Grow Up 2:03
05. Help Me, Ronda 3:10
06. Dance, Dance, Dance 1:59
07. Please Let Me Wonder 2:47
08. I`m So Young 2:32
09. Kiss Me, Baby 2:36
10. She Knows Me Too Well 2:30
11. In The Back Of My Mind 2:10
12. Bull Session With "Big Daddy" 2:10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu