sâmbătă, 2 mai 2009

JOHN COLTRANE - A LOVE SUPREME (1965)

Casa de discuri: Impulse!
Producator: Bob Thiele
Director artistic: George Gray
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 32:59Rafinatul poem A Love Supreme este o opera definitorie pentru Coltrane si a cincea sa colaborare cu mica firma de jazz Impulse!, dupa ce o vreme lucrase cu casa de discuri R&B Atlantic. Istoria sa personala fusese un adevart zig-zag prin lumea jazz-ului: se alaturase un timp inovatiilor modale ale lui Miles Davis; fusese un reprezentant esential al miscarii "New Thing"; inregistrase un album de balade, o neasteptata colaborare cu sentimentalul Johnny Hartmann; isi asamblase o orchestra de invidiat pentru Africa/Brass; si cantase chiar alaturi de Duke Ellington.

La inceputul anilor 1960 insa, Coltrane propunea publicului un tip de jazz modal bazat pe scari muzicale de origine araba si indiana, cu o pasionata tenta spirituala. Saxofonul sau tenor sau alto era extraordinar de versatil, sustinut fiind de torentul muzical produs de un cvartet azi legendar, intr-un stil hard-bop, care aluneca spre sonoritati africane si indiene, spre soul, chiar spre muzica psihedelica.

A Love Supreme reuseste rara performanta de a fi o muzica absolut integra si in acelasi timp perfect accesibila. Fraza muzicala insistenta cu care basistul Jimmy Garrison incepe "Acknowledgement" ("a LOVE su-PREME") devine un lait-motiv, constant reluat, explorat si deformat de catre saxofonul tenor al lui Coltrane si de vocea lui aproape fantomatica. "Resolution" se intoarce la sunetul optimist mai caracteristic pentru Coltrane, completat de cascadele la tobe ale lui Elvin Jones (care suna de parca toata melodia ar fi a lui, pastrand insa ritmul), in timp ce piesa finala a albumului, "Psalm", pare un fel de rugaciune instrumentala.

Ca experienta a trezirii spirituale, a intelegerii profunde a lumii si chiar a iluminarii, albumul acesta e, practic, perfect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu