joi, 30 aprilie 2009

OTIS REDDING - OTIS BLUE:OTIS REDDING SINGS SOUL (1965)

Casa de discuri: Stax
Producator: Jim Stewart
Director artistic: Haid Adishian
Tara de origine: S.U.A.
Durata: 32:54Lumea muzicala a avut parte de suficienti golani, sarlatani si chiar impostori, care au prosperat uneori in proportie inversa cu valoarea lor, ceea ce face ca tragedia scurtei vieti a lui Otis Redding sa fie cu totul miscatoare. Pe 10 decembrie 1967, la mai putin de trei ani de la aparitia acestui album revolutionar, avionul in care se afla Otis s-a prabusit in lacul Monona, in statul Winsconsin.

Ca fiu de pastor, Redding avea sunetul gospel in sange, insa Otis Blue include melodii noi, R&B si pop. Inregistrat in legendarele studiouri ale firmei Stax din Memphis, cu o orchestra de instrumentisti intre care si faimosii M.G.`s, albumul etaleaza un sunet bogat si complex - toate aranjamentele muzicale au fost supervizate de Redding.

E un amestec de cantece noi si reluari - doua compuse de mentorul lui Redding, Sam Cooke -, dar intensitatea emotionala a interpretarii este incomparabila. In "Respect" cantaretul e arogant si bataios, in "Down In The Valley" - sentimental si totusi excentric. Albumul include, de asemenea, o versiune a melodie The Rolling Stones "Satisfaction" - in mod ironic, poate, daca ne gandim ca grupul vindea muzica soul inapoi in America - care il face de rusine pe Jagger.

Discul acesta a insemnat primul pas al lui Redding pe drumul succesului general la public, care s-a vazut cel mai bine la festivalul de la Monterey din 1967. Aici cantaretul a impresionat un auditoriu in cea mai mare parte alb cu piese precum "Try A Little Tenderness", pe care l-a incheiat cu cuvintele involuntar si nemilos profetice: "Trebuie sa plec acum, desi n-as vrea."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu